Banca ar trebui să motiveze de ce respinge un credit

Autor:

Bancherul.ro
2025-05-04 11:59

“Banca mi-a refuzat aprobarea unui credit, fără să-mi dea nicio explicație. E normal așa ceva?”, este una dintre întrebările primite frecvent de la cititori.

Ultimul caz este cel al unui cititor care a solicitat un credit la Raiffeisen, respins fără explicații: “Banca își rezervă dreptul de a respinge solicitarea de credit fără a prezenta detaliat motivele.” (vezi detalii, în acest articol)

Am întrebat, de aceea, Raiffeisen, de ce nu oferă clienților explicații pentru refuzul unui credit.

Răspunsul Raiffeisen este următorul:

In comunicarea cu clientii, pe parcursul procesului de solicitare a unui credit, Raiffeisen Bank respecta obligatiile stipulate prin legislatia in vigoare dedicata procesului de analiza si acordare credite clientilor persoanelor fizice.

De exemplu, daca respingerea cererii de credit are drept cauza informatiile negative obtinute in urma consultarii unei baze de date (Biroul de Credit), banca il va informa pe client cu privire la acest aspect.

Insa, anumite detalii mai aprofundate legate de procesul intern de analiza si criteriile de eligibilitate stabilite de banca fac parte din secretul profesional, iar expunerea acestora catre clienti sau competitori ar putea expune institutia unor tentative de frauda sau practici concurentiale incorecte. 

Pe de alta parte, va asiguram ca suntem primii interesati sa identificam cu profesionalism si responsabilitate o solutie de finantare ori de cate ori clientii nostri ne solicita si acest lucru este posibil.

Informarea ajută, nu face rău

Așadar, băncii îi este frică de “tentativele de frauda sau practicile concurentiale incorecte” pentru a nu-și informa clienții cu privire la motivul respingerii unei cereri de credit.

Noi credem însă că tocmai informarea adecvată a clienților cu privire la motivele respingerii unei cereri de credit ajută la reducerea tentativelor de fraudă și a practicilor concurențiale incorecte.

Mai multă informație furnizată de bănci înseamnă o mai bună educație financiară și o creștere a încrederii oamenilor în bănci, din care toată lumea, bănci și clienți au de câștigat.

Un client mai bine informat poate să-și îmbunătățească comportamentul financiar, pentru a putea obține în viitor un credit respins în prezent sau o refinanțare.

Iar banca poate câștiga astfel mai mulți clienți, cu riscuri mai mici. Poate astfel să-i salveze de IFN-uri sau de cămătari.

Cel mai important rol în această problemă ar trebui să-l aibă Biroul de Credit. Din păcate, există foarte puține informații utile și de educație financiară furnizate de Biroul de Credit.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Banca ar trebui să motiveze de ce respinge un credit

"Banca mi-a refuzat aprobarea unui credit, fără să-mi dea nicio explicație. E normal așa ceva?", este una dintre întrebările primite frecvent de la cititori. Ultimul caz este cel al unui... detalii

Suma minima de plata la card inseamna ca platesti o dobanda mare

"Consumatorii să fie atenți la câteva lucruri: Dacă rambursează doar suma minimă de plată la un card de credit, vor plăti dobândă, însă dacă vor plăti rata întreagă din luna... detalii

Nu cumparati criptomonede!

Presedintele american Trump si sotia lui si-au lansat o criptomoneda care a fost cumparata, fireste, de multi oameni, sporindu-i rapid valoarea. "O criptomeda a presedintelui SUA nu poate sa scada... detalii

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii