Pentru prima data in ultimele luni bancile nu au mai avut nevoie de credite de la BNR, acordate prin licitatia saptamanala tip repo, ceea ce inseamna ca toate bancile, asadar si cele cu diverse probleme, dispun de suficiente resurse. BNR acorda bancilor, prin aceasta facilitate, credite la dobanda de referinta de 5,25%, la termen de o saptamana.
La începutul săptămânii trecute trei bănci comerciale au împrumutat 639,2 milioane lei (141,4 milioane euro) prin licitaţia repo.
Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o săptămână se plasau în intervalul 2,48-2,98%.
Dealerii spun că rezultatele licitaţiei de luni arată că nevoia de lichiditate este satisfăcută de sistem.
Începând din luna martie, BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo, iar sumele au variat între 178,3 milioane lei şi 7,33 miliarde lei.
În perioada octombrie 2012 – februarie 2013 banca centrală a limitat sumele împrumutate prin licitaţiile repo. Reluarea plafonării a venit într-un moment în care cursul urcase pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioda octombrie – febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.
În acelaşi timp, sumele solicitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,73 miliarde lei şi un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de bănci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauză că la licitaţiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii umelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din suma vizată.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii