Bancile grecesti recapitalizate din fonduri publice europene pentru a fi salvate de la faliment sunt presate de autoritatile comunitare sa-si reduca activitatea subsidiarelor din Europa de Est si chiar si grabeasca procesul de vanzare de active, pentru a putea returna ajutoarele publice.
Bancile grecesti au convenit cu Comisia Europeana ca pana in 2017 sa-si reduca operatiunile din afara tarii, si in acelasi timp sa faca passi mai rapizi si mai hotarati in vederea vanzarilor de active de pe pietele secundare.
Comisia Europeana a cerut bancilor grecesti sa nu mai transfere fonduri catre subsidiarele din Europa de Est, ceea ce le-ar putea determina pe acestea sa-si reduca semnificativ activitatea, scrie cotidianul grec Kathimerini. In Romania sunt prezente cele mai importante banci grecesti: National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca, Eurobank, prin Bancpost, Piraeus Bank si Alpha Bank.
Masurile sunt necesare pentru ca bancile grecesti sa-si poata rambursa fondurile primite pentru recapitalizare de la Fondul elen de stabilitate financiara, care controleaza acum toate marile banci grecesti. Acestea au reusit insa sa evite nationalizarea, cu exceptia Eurobank, prin atragerea de fonduri private de pietele financiare, in vederea recapitalizarii.
Ramane de vazut daca masurile de vanzare de active va presupune si vanzarea integrala a unor subsidiare din tarile est-europene.
Problema este ca prin vanzarea subsidiarelor din Europa de Est, suma incasata ar fi cu mult sub valoarea reala a acestora si nu ar acoperi decat o parte din sprijinul de stat. Dimpotriva, o strategie mai profitabila ar putea fi mentinerea prezentei intr-o regiune care inregistreaza crestere economica mai ridicata decat restul Europei si implicit sansele de obtinere de profituri.
Numai ca, cel putin in Romania, bancile grecesti au inregistrat pierderi in ultimii ani, in conditiile majorarii substantiale a provizioanelor aferente creditelor neperformante si reducerea activitatii prin diminuarea volumului de active (asa-numitul proces de deleveraging).
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii