Bancile anticipeaza ca in primul trimestru din 2021 preturile locuintelor vor ramane nemodificate sau chiar vor fi in scadere, mai degraba decat in crestere, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Astfel, doua treimi dintre banci (66%) considera ca in primele trei luni din 2021 preturile locuintelor se vor mentine constante, in timp ce 28% dintre banci mizeaza pe scaderea intr-o anumita masura a acestora si doar 6% considera ca preturile vor creste (vezi graficul).
Majoritatea bancilor (76%) spun ca si in ultimul trimestru din 2020 preturile apartamentelor si caselor au fost relativ constante, iar un sfert dintre ele (24%) considera ca au crescut intr-o anumita masura.
In grafic se vede o scadere importanta a preturilor locuintelor in prima parte a anului trecut, de pana la 80%, urmata de o revenire in V, la fel de puternica, dar nu la nivelul dinaintea crizei COVID-19.
Conform datelor Eurostat, pretul locuintelor a scazut cu 2,6% in trimestrul trei din 2020 fata de trimestrul anterior, insa fata de acelasi trimestru al anului anterior evolutia a fost pozitiva, cu o crestere de 2,3%.
In privinta cererii de credite imobiliare, bancile apreciaza, in unanimitate, ca aceasta se va mentine nemodificata in primul trimestru din acest an.
Conditiile de acordare a creditelor ipotecare vor ramane, de asemenea, nemodificate, in opinia a 72% dintre banci, la fel cum s-a intamplat si in ultima parte a anului precedent, in timp ce 28% dintre acestea anticipeaza o relaxare a standardelor de creditare.
“Spread-ul ratei medii de dobanda a creditului fata de IRCC/ROBOR a contribuit la relaxarea termenilor contractelor de credit imobiliar in T4 2020 (-15,7% procent net)”, arata BNR in sondaj.
Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit ipotecar a scazut in luna februarie 2021 la o medie de 5,75%, de la 5,81% luna anterioara, conform topului realizat de Bancherul.ro care include 28 de tipuri de astfel de imprumuturi, acordate de 16 dintre cele mai mari banci.
Nu există comentarii pentru această știre.
"Dacă sunt în Biroul de Credit, pot lua un credit de nevoi personale?", întreabă o cititoare, la Întreabă Banca. Dacă aveți probleme cu plata la timp a ratelor la bancă,... detalii
Dacă lucrați, locuiți sau vizitați o altă țară din Europa, e bine de știut că nu trebuie să vă faceți un cont sau un card la o bancă din țara... detalii
Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii