Creditele in franci elvetieni din Polonia ar putea fi covertite in zloti la cursul din data acordarii, provocand bancilor pierderi de aproape 6 miliarde de dolari

Autor:

Bancherul.ro
2015-09-14 20:08

Băncile poloneze s-ar putea confrunta cu costuri de peste 5,9 miliarde de dolari, în urma conversiei în zloți a creditelor în valută la cursul din data acordarii, conform unui proiect de lege care ar urma să fie trimis Parlamentului de către președintele Andrzej Duda după alegerile generale din octombrie, a anunțat luni publicația Dziennik Gazeta Prawna, citând surse anonime, transmite Reuters, preluata de Agerpres.

Legea prevede ca persoanele cu credite ipotecare în valută să-și poată converti împrumuturile în zloți, la cursul de schimb de la data semnării contractului.

În perspectiva alegerilor generale din octombrie, politicienii încearcă să-i ajute pe polonezii care au credite ipotecare în valută. Propunerile lor prevăd ca 90% din costurile convertirii împrumuturilor să fie suportate de bănci. Proiectul a fost respins de Camera Superioară a Parlamentului de la Varșovia.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci elvețieni, contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceștia au probleme la rambursare, în urma deciziei Băncii Naționale a Elveției, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Din 2007, zlotul s-a depreciat cu 95%, astfel încât locuințele polonezilor sunt evaluate mult sub nivelul prețurilor de pe piață în zloți.

Și guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat recent creditorii că trebuie să se pregătească pentru conversia în zloți a creditelor ipotecare în franci elvețieni.

“Băncile trebuie să știe că presiunile pentru conversie vor exista tot timpul și vor crește, astfel că trebuie să se pregătească din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor și acoperirea costurilor”, a declarat Marek Belka.

Și în România, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat recent că proiectul de lege privind conversia în lei a creditelor în valută va fi modificat, în sensul că limita de venit, dar și cea privind valoarea creditului vor fi eliminate, astfel că toți cei care au contractat credite în valută vor putea apela la conversia în lei, dacă îndeplinesc celelalte cerințe prevăzute în proiect.

În Ungaria, la finele anului trecut, Guvernul condus de Viktor Orban a ordonat conversia în forinți a creditelor ipotecari în valută, o decizie care i-a ajutat pe debitori dar a afectat băncile.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

BCR și-a sporit creditele de consum cu 41%

BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii

BNR modifică regulamentul privind raportarea datornicilor la CRC

Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii