Valoarea biletelor la ordin emise de firme pentru plata partenerilor de afaceri, dar care nu au mai fost platite de banci din lipsa banilor din conturi, s-a dublat in iulie fata de luna anterioara, de la 500 la 1 miliard de lei, arata datele raportate de banci la Centrala Incidentelor de Plati din BNR.
Valoarea cec-urilor refuzate la plata a fost mult mai mica, de doar 23 milioane lei, acest instrument de plata fiind insa foarte putin utilizat, la fel ca si cambiile.
Dublarea valorii biletelor la ordin refuzate la plata nu este insa o surpriza, daca ne uitam la istoricul acestor incidente de plata cu instrumente de debit (vezi grafic).
Astfel, in aceeasi luna a anului trecut, valoarea ordinelor de plata refuzate la plata a fost chiar mai mare, de 1,1 miliarde lei, fata de 532 milioane lei in iunie 2013.
Se pare, asadar, ca avem de-a face cu o practica sezoniera in platile efectuate de banci in luna iulie. De altfel, exista fluctuatii importante in anumite luni in privinta incidentelor de plata, ceea ce arata ca in continuare firmele au probleme cu fluxurile de lichiditati, iar unele chiar intra in incetare de plati, adica in insolventa, un indiciu ca economia inca gafaie.
Ca număr, incidentele de plată au crescut mult mai puțin in iulie decât sumele refuzate la plata, la 10.073 în iulie, față de 9.592 în iunie.
Raportat la august 2013, numărul incidentelor de plată rămâne, însă, mai scăzut. În urmă cu un an, acesta se ridica la 11.676.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii