BRD supune astazi aprobarii actionarilor, in cadrul AGA, bugetul pentru anul 2014 si programul de activitate, care prevede o crestere modesta a creditarii, de doar 4%, ceea ce reprezinta in cifre absolute un volum de credite nete de 29 miliarde lei. Imprumuturile pentru persoane fizice urmeaza sa fie mai mic cu 1,5% decat anul trecut, respectiv 16 miliarde de lei, in timp ce finantarile pentru companii vor crestere mult mai mult, cu 11,8%, adica aproape 13 miliarde lei.
Este vorba, totusi, de o schimbare radicala in privinta apetitului de risc al BRD, avand in vedere ca in 2013 banca si-a redus substantial volumul de credite, cu 11,8%, la 27,8 miliarde lei, in special pe seama diminuarii finantarilor pentru firme, in scadere cu 24%, creditele pentru persoanele fizice fiind in stagnare.
Pe de alta parte, BRD intentioneaza sa-si reduca cu 3,6% volumul de depozite atrase de la clienti, la 34,8 miliarde lei, fata de 36,1 miliarde lei in urma cu un an, cand a inregistrat o crestere substantiala, de 13,5%. Banca vrea sa-si majoreze ponderea depozitelor atrase de la persoane fizice, pe care vrea sa le sporeasca cu 7,5%, la 18,1 miliarde lei, reducand substantial, pe de alta parte, cu 13,3%, volumul de depozite ale firmelor, la 16,8 miliarde lei.
In acest fel, BRD isi va majora u 6,1 puncte procentuale raportul credite/depozite, de la 77% in 2013 la 83% in acest an. Anul trecut, BRD si-a redus abrupt acest raport, cu 22,1 puncte, de la 99% in 2012 la 77%.
In privinta rezultatelor financiare, BRD si-a propus sa revina pe profit in acest an, dupa pierderi de 385 milioane lei in 2013 si 331 milioane lei in 2012, datorita „ameliorarii semnificative a costului net al riscului, care a crescut anul trecut cu 7,5%, la 2 miliarde lei.
BRD se asteapta ca venitul net bancar sa scada si in acest an, din cauza reducerii veniturilor nete din dobanzi, dupa o reducere de 6,9% si in 2013, la 2,7 miliarde lei.
In ceea ce priveste numarul de clienti, BRD vrea sa-l mentina constant in 2014, la 2,333 milioane, cu doar 54 de clienti mai mult decat in anul precedent.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii