Janet Yellen, noua sefa a Federal Reserve (FED), banca centrala a Statelor Unite, a dat ieri semnalul de majorare a dobanzii de referinta pentru dolarul american, aflata in prezent la 0%, chiar la prima sa sedinta de politica monetara. Presata sa ofere un orizont de timp de la care FED-ul ar putea incepe sa creasca dobanda, Yellen a spus ca acest lucru s-ar putea intampla dupa aproximativ sase luni de la finalizarea programului de achizitie de obligatiuni, cunoscut sub denumirea de Quantitative Easing (QE).
Yellen a mai precizat ca programul QE va fi finalizat in aceasta toamna, in octombrie cel mai probabil, in conditiile in care FED-ul va continua, cum a facut si ieri, sa reduca volumul achizitiilor de obligatiuni cu cate 10 miliarde de dolari.
Ceea ce inseamna ca prima majorare a dobanzii ar putea avea loc cel mai devreme in aprilie 2015, mai rapid decat asteptarile pietei, care estimau inceperea ciclului de intarire a politicii monetare abia in august 2015.
In consecinta, bursele europene a inregistat scaderi in aceasta dimineata. Indexul Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,6% in Londra, indicele Standard&Poors a pierdut 0,1% in timp ce MSCI Asia Pacific a cazut cu 2 procente.
Analistii au declarat ca Fed-ul se dovedeste mai agresiva decat s-au asteptat cu privire la cresterea dobanzilor, incepand sa realizeze ca s-a terminat perioada de „free lunch” cu dobanzi 0.
Conform noilor prognoze ale membrilor FED, dobanda de referinta a dolarului va ajunge la cel putin 1% la finalul lui 2015, cu 0,25% mai mult decat estimarea initiala, si la 2,25% la sfarsitul lui 2016, cu o jumatate de punct mai mult decat fosta prognoza.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii