Raiffeisen Bank isi majoreaza valoarea nominala a unei actiuni de la 0,1 la 100.000 de lei. Actionarii minoritari sunt compensati cu 0,27 lei pe actiune, ceea ce inseamna ca valoarea totala a bancii se ridica la 3,24 miliarde lei

Autor:

Bancherul.ro
2013-11-26 08:14

Raiffeisen Bank Romania va decide in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din 12 decembrie majorarea valorii nominale a unui actiuni de 1 milion de ori, de la 0,1 lei la 100.000 de lei pentru fiecare actiune. Capitalul social al bancii va ramane neschimbat, la 1,2 miliarde lei.

In consecinta, actionarii minoritari ai bancii care detin actiuni cu o valoare mai mica de 100.000 de lei vor avea doua optiuni: fie sa cedeze bancii actiunile, la un pret evaluat la 0,27 lei/actiune, fie, in cazul in care doresc sa ramana actionari la banca, sa aduca bani suplimentari pana la echivalentul noii actiuni, de 100.000 de lei.

In cazul in care actionarii nu vor opta in mod expres pentru  una dintre cele doua optiuni, “tacerea acestora sa fie considerata ca aprobare tacita a alternativei de a fi compensati pentru rotunjire in minus”, se arata in convocarea AGEA din 12 decembrie 2013 publicata de Raiffeisen:

„In cazul in care anterior majorarii valorii  nominale un actionar detine un numar de actiuni care nu este multiplu de 1.000.000 si implicit actionarul in cauza ar detine ulterior  majorarii valorii nominale un numar de actiuni care nu este numar natural, actionarul in cauza are dreptul sa faca uz de una dintre urmatoarele doua alternative:

a) sa fie compensat de Raiffeisen cu o suma de bani bruta pentru fractiunea de actiune consolidata (compensare pentru rotunjire in minus) urmand ca, in acest caz, numarul de actiuni consolidate care va fi efectiv alocat actionarului dupa punerea in executare a hotararii sa fie egal cu numarul de actiuni consolidate rezultat din calculul rotunjit in minus pana la numarul natural imediat anterior, sau

b) sa contribuie cu numerar, prin transferul unei sume de bani catre Raiffeisen (contributie pentru rotunjire in plus), pentru diferenta dintre o actiune consolidata si fractiunea de actiune consolidata, urmand ca, in acest caz, numarul de actiuni consolidate care va fi efectiv alocat actionarului sa fie egal cu numarul de actiuni consolidate rezultat din calculul rotunjit in plus pana la numarul natural imediat urmator.

Actionarii care nu vor opta in mod expres pentru una dintre alternativele mentionate mai sus se considera ca au optat in mod automat pentru alternativa compensarii cu o suma de bani, urmand ca tacerea acestora sa fie considerata ca aprobare tacita a alternativei de a fi compensati pentru rotunjire in minus.

Pentru determinarea valorii compensarii pentru rotunjire in minus, respectiv a valorii contributiei pentru rotunjire in plus, a fost realizata o evaluare a actiunilor realizata de Deloitte, pe baza situatiilor financiare ale Raiffeisen la data de 30 iunie 2013. Ca urmare a utilizarii metodelor internationale de evaluare, pretul unei actiuni este de 0,27 lei”, se arata in convocarea AGEA din 12 decembrie 2013 publicata de Raiffeisen.

In urma acestei evaluari, inseamna ca actiunile Raiffeisen au o valoare totala de 3,24 miliarde lei, aproximativ 735 milioane euro.

Actiunea Raiffeisen are o valoare contabila de 0,234 lei, ceea ce inseamna ca evaluarea de 0,27 lei a fost facuta la un multiplu de 1,15 ori. Actiunile Bancii Transilvania si BRD se tranzactioneaza pe bursa la un multiplu de 1,1.

Vezi aici convocarea AGEA din 12 decembrie 2013 publicata de Raiffeisen

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

BCR și-a sporit creditele de consum cu 41%

BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii

BNR modifică regulamentul privind raportarea datornicilor la CRC

Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii