Aurel Saramet, seful Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se deruleaza si programul Prima Casa, a fost data afara de la conducerea institutiei de catre ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Saramet a fost implicat, la finalul anului trecut, in celebrul dosar al bancherilor prin care s-au descoperit fraude de 85 de milioane de euro comise de mai multe firme care au reusit sa obtina ilegal credite de la BRD, garantate de FNGCIMM, insa a fost mentinut in functie.
Recent insa Saramet a intrat in conflict cu reprezentantii Ministerului Finantelor, carora le-a reprosat ca in loc sa sustina cu mai multe garantii IMM-urile, vor ca Fondul sa faca mai mult profit.
De altfel, Ministerul Finantelor se pare ca vrea sa scape si de seful celuilalt fond, Fondul de Contragarantare a Creditelor, Ioan Hidegcuti, acuzat recent de savarsirea unor fapte penale de catre corpul de control al premierului.
Anuntul demiterii lui Saramet a fost facut de Ministerul Finanţelor Publice, prin ministrul delegat pentru buget:
“Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al acţionarului unic, Statul român, la FNGCIMM SA-IFN şi la Fondul Român de Contragarantare, a hotărât următoarele:
– revocarea domnului Aurel Şaramet din funcţia de director general/preşedinte al Consiliului de administraţie şi a unor membri ai Consiliului de administraţie ai FNGCIMM SA-IFN, precum şi numirea, pe termen limitat, în calitate de preşedinte al Consiliului de administraţie şi director general al societăţii, a doamnei Silvia Niţu-Ciornei, având ca obiective urgentarea aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi îmbunătăţirea activităţii societăţii în condiţiile întăririi disciplinei financiare şi creşterii performanţelor economice ale acesteia.
– numirea provizorie, până la efectuarea selectiei potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011, a domnului Cristian Socol în funcţia de Preşedinte al Directoratului Fondului Român de Contragarantare, în urma vacantării postului ocupat anterior de către domnul Ioan Hidegcuti.”
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii