Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, un nou minim istoric, in vederea sustinerii economiei afectata de criza, decizie anticipată de majoritatea analiştilor.
BCE a coborât ultima dată în luna iulie rata cheie, cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.
Președintele BCE, Mario Draghi (foto), a declarat la conferinta de presa de la Bratislava ca unii reprezentanti ai BCE au solicitat chiar si o reducere mai mare a dobanzii. El a promis, de asemenea, ca BCE va oferi in continuare bancilor lichiditatea de care au nevoie și va facilita accesul IMM-urilor la credite.
BCE este, de asemenea, pregatita “din punct de vedere tehnic“, pentru a reduce rata la facilitatea de depozit de la nivelul actual de 0% în teritoriul negativ, ceea ce înseamnă că va taxa băncile care vor sa-si mentina banii la banca centrala, pe termen scurt (overnight).
O astfel de măsură ar putea încuraja băncile să împrumute banii pe care-i administreaza, mai degrabă decât sa-i tina la BCE.
“Există mai multe consecinte nedorite care pot rezulta din această măsură“, a spus Draghi despre rata negativă la depozite. “Vom contracara și vom face față acestor consecințe în cazul în care ne vom hotărî să acționăm. Și ne vom uita din nou la acest lucru cu o abordare deschisă și vom fi gata să acționam dacă este necesar.“
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii