Ratele scăzute ale dobânzilor contribuie la potențiala creștere a riscurilor de pe piețele financiare, deoarece majoritatea statelor se bazează pe măsurile monetare de stimulare pentru a sprijini creșterea economică, se arată în comunicatul publicat duminică la finalul reuniunii de la Cairns (Australia) a miniștrilor de Finanțe și ai guvernatorilor băncilor centrale din G20, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.
‘Suntem conștienți de potențialul acumulării unor riscuri excesive pe piețele financiare, în special în condițiile ratelor scăzute ale dobânzilor și a volatilității prețurilor activelor. Salutăm condițiile economice mai solide din unele economii importante, deși avansul economic pe plan global rămâne inegal’, se arată în declarație.
Redresarea economiei mondiale este ezitantă, de la precedenta reuniune G20 din februarie, deoarece semnele că zona euro s-ar putea confrunta cu deflația compensează evoluțiile mai bune ale economiilor din SUA și Marea Britanie iar aceste evoluții afectează piețele financiare. În Asia, redresarea Japoniei este diminuată de majorarea taxei pe vânzări iar în China sporesc temerile că obiectivul de creștere a economiei cu 7,5% în 2014 devine din ce în ce mai dificil de realizat.
‘Este vital să adoptăm măsuri concrete pentru a stimula creșterea și crearea de locuri de muncă. Vom folosi toate pârghiile pe care le avem la dispoziție, inclusiv măsuri suplimentare de politică monetară și fiscală, acolo unde este adecvat’, a afirmat ministrul australian de Finanțe, Joe Hockey.
Și directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat la reuniunea G20 asupra creșterii rapide a riscurilor legate de sistemul bancar din umbră. Chiar dacă oficialul FMI a dat asigurări că băncile centrale au instrumente prin care să reacționeze la turbulențele de pe piețele financiare, guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a afirmat că actualul nivel scăzut al dobânzilor reprezintă o amenințare pentru stabilitatea sistemului financiar.
Miniștrii de Finanțe din G20 au dat asigurări că monitorizează strict potențiala creștere a riscurilor de pe piețele financiare în timp ce întăresc legislația, în ciuda tensiunilor geopolitice.
Reprezentanții Canadei și ai SUA au cerut Europei să ia măsuri de stimulare a cererii și să adopte noi măsuri fiscale. BCE va analiza efectele măsurilor de politică monetară adoptate în iunie și septembrie, înainte de a decide dacă mai sunt necesare și alte măsuri pentru a ține inflația sub control, le-a declarat jurnaliștilor la Cairns Benoit Coeure, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii