Romania, vicecampioana europeana la cresterea preturilor la carburanti in septembrie 2021

Autor:

Dan Palangean
2021-11-26 18:14

România s-a situat în luna septembrie 2021 pe locul doi între statele membre UE la la creșterea prețurilor la carburanți, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o creștere anuală de 29,3%, am fost devansați cu puțin de Luxemburg (+30,7%) dar am avut o scumpire mai mare decât Slovenia (+28,7%), Polonia (+28,5%), Bulgaria și Germania (ambele cu +28,2%).

Pentru referință, menționăm că avansul înregistrat drept medie pe UE27 s-a ridicat la 22,9% iar cele mai mici creșteri de prețuri au fost consemnate în Malta (0%, cu observația că în această țară prețurile la carburanți sunt reglementate de Guvern și nu au fost modificate după luna iulie 2020), Irlanda (+15%), Italia (+17,5%), Finlanda (+17,8%), Grecia (+18,1%) și Franța (+18,2%).

[1]

Reamintim faptul că o bună parte din această evoluție negativă pentru România a venit pe filiera importurilor masive de combustibili, în contextul unei creșteri semnificative a prețurilor mondiale ale petrolului și pe fondul capacităților de producție interne total insuficiente.

Astfel, 17% din deficitul comercial al țării s-a înregistrat pe segmentul de combustibili și lubrifianți (peste 2,5 miliarde euro după primele opt luni ale anului, din care circa jumătate de miliard de euro doar în luna august).

[2]

Singura veste bună în această situație, dar de reținut din perspectiva ciclurilor economice dacă se face trimitere la precedenta criză, este că Eurostat-ul a prezentat și un grafic valabil pentru întreaga Uniune, care ne dă speranțe în diminuarea treptată a costului combustibililor în următorii doi-trei ani, dacă se face trimitere la experiența anterioară.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

Deficitul contului curent, creștere cu 85% pe primele două luni din 2025

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2025 un deficit de 4.809 milioane euro, cu 85% mai mare față de aceeași perioadă din anul... detalii

Inflația anuală, redusă la 4,86%

Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii

Comerțul, a cincea lună consecutivă de ajustare a creșterii

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii

Pensia reală a crescut cu peste 15% anul trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii