Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în ianuarie 2025 o scădere de -19,4% față de luna anterioară pe seria brută, însă un avans marginal (+0,1%) după ajustarea cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitatea, potrivit datelor comunicate de INS.
Față de aceeași lună a anului precedent, majorarea a fost de 4,1%, pe seria brută și de 3,2% în termeni ajustați cu sezonalitatea. Situația reflectă un avans anual al veniturilor reale în scădere dar situat încă semnificativ peste creșterea economică din 2024 (+0,9% estimarea oficială curentă), după ce deficitul comercial a ajuns anul trecut la circa 33 miliarde euro.
De remarcat reducerea destul de abruptă a valorii consemnate la început de an, după trendul de scădere evidențiat pe parcursul ultimului trimestru din 2024 în raport cu aceeași lună din anul anterior. Desigur, efectul de bază a jucat un rol important, ceea ce va deveni mai evident pe parcursul anului 2025.
Datele INS indicau o creștere anuală de 5,8% a puterii de cumpărare a salariului mediu (+11,1% nominal aferent lunii decembrie dar încasat în ianuarie, la o inflație de 4,95%), corelată cu consolidarea puternică în domeniul pozitiv a pensiei reale (majorare nominală de 22,58% în ianuarie 2025/ianuarie 2024, respectiv +16,8% în termeni reali).
De remarcat creșterile minore în ianuarie 2025 față de luna anterioară la produse alimentare, băuturi și tutun (+0,2% după ajustarea la sezonalitate deși -21,3% brut) și pe segmentul de carburanți (+0,5% ajustat, cu toate că -12% brut). Comerțul cu produse nealimentare a scăzut în ambele modalități de calcul (-21,5% brut și -0,7% după sezonalitate).
Comparativ cu aceeași lună din 2023, creșterile importante la produsele nealimentare (+7% brut și +5,8% ajustat sezonier) și pe segmentul de carburanți avansul a fost semnificativ (+7,3% brut și +1,2% ajustat). Magazinele cu vânzare predominantă de produse alimentare au înregistrat scăderi marginale la ambii indicatori (-0,9% brut și -0,2% ajustat).
Per total, evoluția consumului a fost sistematic în creștere pronunțată până la finele T3 2024 iar rezultatul cumulat de la începutul anului a atins maximul în septembrie (+10,9%), după intrarea în vigoare a majorării salariului minim net pe economie la mijlocul anului și recalcularea pensiilor (estimată a fi adus o creștere cu circa 22% a acestora). Ajustarea ulterioară s-a făcut prin efect de bază, mai evident în prima lună din 2025.
Evoluția din comerț la începutul anului curent a survenit pe fondul rezultatelor chiar mai slabe pe 2024 decât se anticipa din industrie (aflată în scădere până sub nivelul din urmă cu șapte ani), agricultură și construcții și a blocării majorărilor de salarii bugetare și pensii sub presiunea necesității de ajustare bugetară și a creșterii datoriei externe.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2025 un deficit de 4.809 milioane euro, cu 85% mai mare față de aceeași perioadă din anul... detalii
Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii
Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii