Romania a avut cele mai bune rezultate din regiune in combaterea inflatiei, desi a crescut cel mai putin dobanda de politica monetara

Autor:

Dan Palangean
2022-11-21 09:00

România s-a menținut și în luna octombrie pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 13,5%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a situat sub opt state din fostul bloc estic, semnificativ mai bine decât Olanda (16,8%) și la mică distanță de Belgia (13,1%).

Sub valoarea consemnată la noi s-au plasat doar două state ex-socialiste intrate în Uniune, Croația (12,7%) și Slovenia (10,3%). În topul creșterilor de prețuri față de aceeași lună a anului anterior s-au situat țările baltice, ce au adoptat deja moneda unică: Estonia (22,5%), Lituania (22,1%) și Letonia (21,7%). Între acestea s-a intercalat, în premieră, Ungaria (21,9%, deși a majorat dobânda de politică monetară până la 13%).

De reținut, oarecum paradoxal, dintre țările cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro, România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu cel mai redus nivel (pentru a lăsa posibilitatea unei creșteri economice cât mai robuste) dar a avut, până acum, și cele mai bune rezultate în combaterea inflației.

Pe parcursul ultimelor cinci luni din 2022, România (de la 13% în iunie la 13,5% în septembrie), Cehia (16,6%, reducere abruptă la 15,5%, după patru luni de avans moderat) și Polonia (14,2% spre 16,4%, adică ceva mai puțin bine decât noi) au reușit să stabilizeze avansul inflației.

Spre deosebire de Ungaria, care pare a fi scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 12,6% în iunie la aproape 22% în octombrie, după ce în luna mai stătea cel mai bine dintre cele patru state, cu 10,8%).

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Franța (7,1%, de la 6,2% în septembrie), Spania (7,3%, cu o reducere notabilă de la 9% în luna anterioară, Malta (7,4%, staționar) și Finlanda (8,4%, tot staționar).

Germania (+11,6%), s-a situat peste media Zonei Euro (10,6%) și media UE (11,5%). Atenție, al doilea partener comercial al României, Italia s-a prezentat mai puțin bine, cu 12,6% de la 9,4% anterior, după o creștere record a inflației lunare (+3,8%).

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

Deficitul contului curent, creștere cu 85% pe primele două luni din 2025

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2025 un deficit de 4.809 milioane euro, cu 85% mai mare față de aceeași perioadă din anul... detalii

Inflația anuală, redusă la 4,86%

Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii

Comerțul, a cincea lună consecutivă de ajustare a creșterii

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii

Pensia reală a crescut cu peste 15% anul trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii