BNR, printr-un ordin emis vineri de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, a suspendat drepturile de vot ale unui numar de patru persoane acuzate ca “actioneaza concertat in vederea achizitionarii unei deţineri calificate în capitalul social al Bancii Carpatica”. Cele 4 persoane fac parte din asa-zisul grup “Cojocaru-Lupu”, cei care au cumparat un pachet de aproape 10% din actiunile fostului actionar important Corneliu Tanase, care detinea anterior controlul bancii impreuna cu Ilie Carabulea, aflat in inchisoare.
Tanase si-a vandut actiunile dupa ce BNR i-a suspendat dreptul de vot atat lui cat si lui Ilie Carabulea, considerand ca acestia nu mai indeplinesc conditiile pentru a fi actionarii majoritari ai bancii.
BNR il acuza insa pe Tanase ca i-a finantat pe cei doi carora le-a vandut actiunile, pentru a actiona concertat in cadrul AGA bancii programata pentru 10 aprilie, in cadrul careia Carabulea a propus schimbarea conducerii bancii, iar conducerea a propus o fuziune cu alta banca.
Ordinele emise de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu
Banca Carpatica a anuntat vineri Bursa ca “prin ordinul prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu din data de 28 martie s-a dispus bancii sa ia masura consemnarii constituirii grupului de persoane fizice Cojocaru-Lupu, care actioneaza concertat si are a achizitionat o detinere calificata in capitalul social al Carpatica, format din persoanele Carabulea Oprea Nicolae, Tanase Daniela, Cojocaru Dana si Lupu Nicolae”.
In aceeasi zi, Carpatica a anuntat ca prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a emis un alt ordin, prin care BNR a dispus suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale acţionarilor care fac parte din grupul de persoane Cojocaru-Lupu, “care a acţionat concertat in vederea achizitionarii unei deţineri calificate în capitalul social al Băncii Carpatica, respectiv Carabulea Oprea Nicolae, Tănase Daniela, Cojocaru Dana şi Lupu Nicolae“.
Grupul respectiv de persoane trebuie sa trimita BNR informatiile si documentatia “necesare evaluarii, in termen de 60 de zile calendaristice de la data comunicarii ordinului BNR.
Printre motivele invocate in ordinul BNR pentru suspendarea votului se afla:
– Transferarea unei parti din actiunile detinute de Tanase Corneliu (implicit dreptul de vot) catre persoane care actioneaza concertat cu cei doi actionari carora BNR, in calitate de autoritate de supraveghere, le-a suspendat dreptul de vot.
– Faptul că acţionarul instituţiei de credit, Ilie Carabulea, a finanţat tranzacţiile ce au vizat transferul dreptului de proprietate asupra unei părţi semnificative din acţiunile deţinute de Tănase Corneliu către două persoane fizice, aceasta în contextul în care vânzătorul (Tănase Corneliu) împreună cu soţia îndeplineau calitatea de garanţi ipotecari ai împrumuturilor acordate celor doi cumpători (Cojocaru Dana şi Lupu Nicolae).
– Existenta unei relatii intre persoanele fizice Carabulea Oprea Nicolae, Tanase Daniela, Cojocaru Dana si Lupu Nicoale, in vederea achizitionarii unei detineri calificate, fara a indeplini obligatia de notificare a BNR.
Cum a inceput razboiul Isarescu-Carabulea
Dupa ce Ilie Carabulea a fost arestat, la sfarsitul lunii ianuarie, pentru coruperea oficialilor ASF pentru a-i favoriza firma de asigurari, Carpatica Asig, BNR, condusa de Mugur Isarescu, a considerat probabil ca aceasta situatie ar putea afecta si Banca Carpatica, in care Carabulea detine peste 40% din actiuni, iar impreuna cu partenerul sau, Corneliu Tanase, controleaza pachetul majoritar.
Si asta desi nu este prima data cand Carabulea intra la inchisoare: in 2012 a stat un an in inchisoare, condamnat tot pentru dare de mita, dar fara ca BNR sa ia vreo masura.
Considerand, asadar, ca Banca Carpatica este in pericol, desi aceasta a raportat profit in ultima perioada, Isarescu s-a gandit ca incarcerarea lui Carabulea este momentul ideal pentru realizarea unei fuziuni fortate cu o alta banca, mai mica, probabil tot intr-o situatie delicata.
Mai ales ca omul de afaceri din Sibiu a refuzat, pana acum, sa-si vanda banca sau sa cedeze controlul acesteia.
Ramane, asadar, un mister, deocamdata, de ce a dorit BNR o fuziune in cazul Carpatica, desi aceasta tocmai a fost restructurata iar acum functioneaza pe profit.
Pana atunci insa, sa vedem cum s-a desfasurat partida Isarescu-Carabulea.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii