Raiffeisen Bank International, banca-mama din Austria a subsidiarei cu acelasi nume din Romania, a anuntat aseara tarziu ca a suferit prima pierdere anuala din istorie, de 493 milioane euro in 2014, din cauza problemelor din Rusia si Ucraina. In consecinta, banca austriaca isi va reduce semnificativ activele din cele doua tari si va vinde subsidiarele din Polonia si Slovenia.
Banca a precizat ca din cauza pierderilor nu va plati dividende pentru anul 2014.
Vanzarea subsidiarei din Polonia si reducerea activelor filialelor din Rusia si Ucraina cu 20%, respectiv 30%, sunt masuri necesare pentru majorarea indicatorului de capitalizare al bancii (Tier 1 ratio) de la la 10% la 12% pana la finalul lui 2017.
Raiffeisen a intrat in Polonia la inceputul anilor 90 si s-a extins in 2012, cand a cumparat in schimbul a 605 milioane euro subsidiara Polbank EFG de la grupul grecesc Eurobank Ergasias, nevoit atunci, la randul sau, sa-si reduca activele din cauza crizei din Grecia.
Polbank a devenit astfel a doua mare subsidiara a Raiffeisen din Europa de Est, dupa Rusia, iar Polonia a fost inclusa, alaturi de Romania, Rusia, Cehia, Slovacia si Austria, in grupul tarilor strategice in care banca austriaca urma sa-si focuseze dezvoltarea.
Raiffeisen a renuntat insa in ultimul trimestru al anului trecut la lista tarilor strategice, in contextul in care este nevoita sa treaca la vanzari de active si de subsidiare pentru a-si mentine echilibrat indicatorul de capitalizare afectat de criza din in Rusia si Ucraina.
Subsidiara Raiffeisen din Rusia nu a avut pierderi anul trecut, dimpotriva, a raportat un profit de 342 milioane euro, insa valoarea bancii a trebuit ajustata cu 148 milioane euro, la fel ca in cazul subsidiarei din Polonia (99 milioane euro) si Albania (51 milioane euro).
Raiffeisen a anuntat ca nu va vinde subsidiara din Rusia.
Nu există comentarii pentru această știre.
BRD și-a majorat creditele acordate populației și firmelor cu 21% în primul trimestru al anului, în timp ce depozitele au avansat într-un ritm mult mai scăzut, de numai 5%. Valoarea... detalii
Libra Internet Bank și-a majorat depozitele într-un ritm dublu comparativ cu creditele în 2024, conform comunicatului băncii privind rezultatele financiare din 2024: Rezultate 2024 Libra Internet Bank: profit 270 milioane... detalii
BT Pensii va administra de acum înainte FPF BRD Medio, sub denumirea de Pensia Mea Plus, înurma primirii aprobării din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru preluareaadministrării fondului de... detalii
BT Broker de Asigurare, compania Grupului Financiar Banca Transilvania specializată în brokeraj de asigurări, are un nou director general, Valentin Coroiu, anunță banca într-un comunicat, în care adaugă: Lider al... detalii