Inflația anuală a crescut la 5,11%, prin efect de bază

Autor:

Dan Palangean
2024-12-14 09:10

Inflația anuală a crescut în noiembrie 2024 până la 5,11%, potrivit datelor publicate de INS.

Prețurile au avansat per total cu 0,41%, cea mai mică valoare din ultimele trei luni, dar efectul de bază a fost net defavorabil (-0,01% în noiembrie 2023). Influențele principale au venit de la majorarea prețurilor la energia electrică, fructe proaspete și combustibili.

Inflația MEDIE anuală a coborât la 5,7%, de la 5,8% anterior, iar creșterea prețurilor de la începutul anului în curs a ajuns la 4,84%, epuizînd aproape integral spațiul disponibil în estimarea oficială recentă (4,9% pentru finalul anului). Totuși, valoarea de referință pentru politica monetară, indicatorul CORE 2 ajustat, a scăzut până la 0,40%, evoluție pozitivă în contextul dat.

Pe metodologia europeană, inflația înregistrată de România în noiembrie 2024 a fost de 0,32%, sub cel pe model național, iar rata anuală a inflației a fost de 5,4%, cu 0,3 puncte procentuale peste cea autohtonă (media pe ultimele 12 luni a ajuns la 6%). Acestea sunt datele în termeni comparabili pe plan inteațional, ce vor fi prezentate de Eurostat.

Prețurile produselor alimentare au crescut într-un ritm relativ redus (+0,19%) față de cel general. Creșterea sezonieră semnificativă de la fructe proaspete (+6,55%) a fost anulată de scăderile înregistrate la legume și conserve de legume (-1,63%), precum și la citrice și alte fructe meridionale (-3,64%), chiar dacă ouăle s-au scumpit cu 1,30%.

[1]

Totuși, trebuie semnalate avansurile moderate dar generalizate consemnate la produse alimentare precum caea și preparatele din cae (+0,32%, cu +0,58% la porc dar +0,10% la pasăre), lapte și produse lactate (+0,44%, cu +0,93% la telemea de vacă), ulei comestibil (+0,43%) și produse de franzelărie (+0,24%).

Cea mai mare contribuție la creșterea inflației au adus-o mărfurile nealimentare, cu o creștere peste media generală (+0,61%). Energia electrică (+3,41%), gazele (+0,95%) și combustibilii (+0,56%) au generat împreună aproape trei cincimi din majorarea generală a prețurilor. Mișcări mai semnificative au fost la încălțăminte (+0,74%), îmbrăcăminte (+0,52%) și detergenți (+0,47%).

Pe segmentul de servicii, indicele s-a situat sub media generală (+0,29%), cu cele mai importante creșteri la igienă și cosmetică (+1,35%) și la îngrijire medicală (+0,85%). Transportul aerian s-a ieftinit cu -8,24% față de luna anterioară dar a păstrat un +9,30% pe ultimele 12 luni. De reținut scăderile înregistrate în luna octombrie 2024 la telefon (-1,34%) și apă, canal, salubritate (-0,65%).

Evoluție pozitivă, indicatorul CORE 2 ajustat, important pentru politica monetară, a scăzut la +0,40%, marginal sub IPC per total, după patru luni anterioare de creștere sistematică. Una peste alta, nivelul inflației și contextul incertitudinilor în creștere confirmă păstrarea prudentă a dobânzii de politică monetară.

[2]

Situația rămâne problematică, după majorarea pensiilor cu circa 40% în termeni nominali (+33% ca putere de cumpărare) și a menținerii unui ritm ridicat al majorărilor salariale în termeni reali (aproape +9%), deși productivitatea muncii a fost în scădere de la începutul anului. Cererea astfel inflamată nu și-a găsit o contrapartidă în rezultatul economic anemic (+0,8% pe primele trei trimestre).

Reamintim, traiectoria inflației a fost repoziționată semnificativ mai sus pe termen scurt. Respectiv, 4,9% în loc de 4% la finalul lui 2024, după ce la finele T3 se ajunsese la 4,6% în loc de 4,2% iar efectul de bază va fi defavorabil și în ultima lună a anului. Se prefigurează deja o traversare conjuncturală a pragului de 5%.

Deși proiecția pentru T4 2025 s-a modificat marginal (de la 3,4% la 3,5%), diferențele de parcurs trimestrial implică o inflație medie pe anul viitor în jur de 4%. Chiar dacă primul trimestru va indica o scădere semnificativă, efectul de bază clar defavorabil în T2 (valorile mici de inflație din perioada aprilie – iunie 2024) va readuce creșterea prețurilor spre nivelul de 4,5%, înainte de a reintra pe trendul de scădere.

[3]

Astfel, se va încerca pe parcursul anului viitor o stabilizare la limita superioară a intervalului țintă de 2,5%+/-1%. 

Ar fi nevoie de politici publice corelate mai bine cu politica monetară, cu măsuri fiscal-bugetare care să reducă deficitul public, fără a împinge economia în recesiune. Tarifarea curentului electric, cu pondere relativ ridicată în coșul de consum (4,69%), unde scumpirea ar putea fi considerabilă, rămâne critică .

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Producția industrială, în scădere pe primele două luni ale anului

Potrivit INS, producția industrială a crescut cu 7,5% în februarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a scăzut cu -2,1% în varianta ajustată după perioada din an... detalii

Deficitul comercial pe primele două luni ale anului, majorat cu 35%  

Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii

România, campioana europeană la șomajul tinerilor

România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii