Fed-ul american (Federal Reserve – banca centrala a SUA) a decis ieri sa continue programul de reducere a stimulilor financiari inceput in decembrie, prin reducerea achizitiilor lunare de obligatiuni cu inca 10 miliarde de dolari, la 65 de miliarde, intrucat conditiile de pe piata muncii s-au imbunatatit iar cresterea economica a crescut in ultimele trimestre. Decizia ar putea determina investitorii sa-si reduca expunerile din pietele emergente, inclusiv Romania, speriati ca reducerea lichiditatilor ar putea afecta aceste piete.
A fost prima sedinta de politica monetara a bancii centrale americane fara disensiuni intre membrii conducerii din iunie 2011, noteaza Bloomberg, ceea ce arata ca strategia de retragere a stimulilor fiscali (tapering), care a condus la majorarea bilantul Fed-ului la o valoare record, de 4,1 trilioane de dolari, nu mai ingrijoreaza pe nimeni ca va avea ca efecte inflamarea pretului activelor.
A fost, in acelasi timp, ultima sedinta la care a participat seful Fed, Ben Bernanke (foto), acesta urmand sa fie inlocuit de vineri cu vicepresedinta Federale Reserve, Janet Yellen.
Pe de alta parte, Fed-ul si-a reafirmat intentia de a mentine rata dobanzii aproape de 0 pentru o buna perioada de acum inainte, in conditiile in care somajul ramane sub 6,5% iar inflatia se va situa sub tinta bancii centrale pe termen lung, de 2%.
Decizia Fed-ului a determinat scaderea cotatiilor de pe Bursa americana: indicele Standard&Poors 500 a scazut cu 1%, la 1.774,20 in New York.
Pe de alta parte, randamentul obligatiunilor trezoreriei SUA pe 10 ani a scazut cu 0,07 puncte procentuale, la 2,68%, in conditiile in care investitorii se retrag de pe pietele emergente in cautarea activelor mai sigure.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii