Deficitul bugetar al Bulgariei va creşte la 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2014, fata de ce prevazut initial de 1,8%, din cauza costurilor aferente despagubirii deponentilor celei de-a patra banci din ţară, Corporate Commercial Bank (KTB), care a intrat in procedura falimentului in iunie.
Banca, detinuta de un om de afaceri local, a fost inchisa in urma unui atac al deponentilor (Vezi aici detalii).
In prezent, conturile persoanelor private, dar şi cele ale mai multor întreprinderi publice şi private, spitale şi municipalităţi, sunt blocate pana cand Parlamentul va adopta o lege care va permite acordarea despagubirilor si continuarea activitatii fostei banci.
Banca centrală a promis o deblocare a conturilor la 21 iulie, dar planul său de salvare a instituţiei a fost respins de către principalele partide politice într-o reuniune organizată sub egida şefului statului.
Această rectificare bugetară a fost respinsă pe 17 iulie de către comisiile Parlamentului. Preşedintele Rosen Plevneliev i-a îndemnat pe parlamentarii bulgari să voteze în favoarea textului, care a fost adoptat până la urmă cu voturile a 117 deputaţi din cadrul partidului conservator GERB şi liberalilor din cadrul MDL, din totalul de 178 de deputaţi prezenţi. Socialiştii, care au susţinut totuşi Guvernul Oreşarski, au votat împotrivă.
Pentru a intra în vigoare, textul este necesar să fie adoptat în a doua lectură.
“Singurul motiv al revizuirii (bugetului) este consolidarea resurselor bugetare aflate la dispoziţiia Guvernului interimar, cu scopul de a garanta stabilitatea financiară a ţării”, a declarat marţi ministrul Finanţelor, socialistul Petăr Ciobanov.
Guvernul tehnocrat al lui Oreşarski şi-a prezentat pe 23 iulie demisia, aprobată o zi mai târziu de către Parlament, deschizându-se astfel calea unor alegeri legislative anticipate, prevăzute la 5 octombrie.
Preşedintele Plevneliev urmează să dizolve Parlamentul pe 6 august, iar apoi să numească un Guvern interimar însărcinat cu organizarea alegerilor.
Parlamentul va continua să funcţioneze până la 5 august. Conservatorii din cadrul GERB doresc să extindă prerogativele Guvernului interimar, care să fie autorizat, în cazul în care va fi necesar, să efectueze împrumuturi de pe pieţele financiare.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii