România a urcat în luna septembrie 2023 pe locul doi în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor de consum, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Avansul anual al acestora a fost marginal mai mic decât în luna anterioară (9,2% față de 9,3%), când ne-am situat pe locul cinci, însă Slovacia (9%), Cehia (8,3%) și Polonia (7,7%) au redus indicele de prețuri sub al nostru.
Singura țară unde inflația a rămas mai mare este Ungaria (12,2%, dar cu o ajustare importantă, de două puncte procentuale). În ce privește situația la nivel regional, Croația (7,4%) și Bulgaria (6,4%) și-au ameliorat situația cu 1-1,1 pp. Ambele situate peste Austria, care a coborât la doar 5,7% de la 7,5% anterior, egalând Franța, care a bătut pasul pe loc.
Ar fi de remarcat faptul că rata lunară a inflației măsurate pe metodologie europeană la noi a fost de 0,8%, la fel ca în Portugalia și imediat după podiumul ocupat de Grecia (1,9%), Italia (1,7%) și Austria (0,9%). Reamintim că, în luna iulie, România înregistrase o inflație de doar 8,9%, dar trendul de scădere a fost inversat brusc prin scumpirea cu peste 20% a medicamentelor de la 1 august.
Pentru referință, menționăm că la nivelul UE inflația anuală pe septembrie 2023 a fost de 4,9% ( de la 5,9% în august) iar în Zona Euro s-a consemnat o valoare de 4,3% (după 5,2% anterior). Surprinzător, Olanda a reușit chiar să treacă în domeniul negativ (-0,3%) iar cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Danemarca (+0,6%) și Belgia (+0,7%).
În timp ce Germania a frânat brusc de la 6,4% la doar 4,3%, egalând media Zonei Euro, celelalte două mari economii ale UE au trecut peste media Uniunii Euro, cu Italia la 5,6% și Franța la 5,7%.
Importanța acestor evoluții rezidă în faptul că aceste țări sunt și principalele noastre partenere în comerțul exterior iar efectele se transmit pe lanțurile de producție și schimburile comerciale.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2025 un deficit de 4.809 milioane euro, cu 85% mai mare față de aceeași perioadă din anul... detalii
Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii
Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii