Cazul fraudei cu produse structurate la Bursa: ASF retrage autorizatia de functionare a Harinvest, amendeaza pe toata lumea si verifica modul in care a fost supravegheata firma de brokeraj

Autor:

Bancherul.ro
2013-12-16 17:11

In cazul fraudei cu produse structurate la Bursa, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a transmis un comunicat in care anunta ca retrage autorizatia de functionare a Harinvest, amendeaza pe toata lumea si verifica modul in care a fost supravegheata firma de brokeraj.

Iata comunicatul ASF: 

În ședinta de Consiliu din data de 16 decembrie 2013, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis:

* retragerea autorizației de funcționare pentru SSIF Harinvest;
* amendarea societății cu 5% din cifra de afaceri realizată în anul 2012 (338.500 de lei);
* inițierea demersurilor pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificării unor fapte care sunt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenții) drept infracțiuni;
* demararea unei analize interne pentru evaluarea modului în care a funcționat supravegherea sectorului de instrumente și investiții financiare în cazul Harinvest.

Reamintim că ASF a sesizat deja PICCJ – DIICOT cu privire la situația SSIF Harinvest.

În privința deciziei de retragere a autorizației de funcționare pentru SSIF Harinvest, în termen de cel mult 15 zile, societatea are şi următoarele obligații:

* să numească o persoană responsabilă pentru gestionarea arhivei societății după retragerea autorizației de funcționare;
* să transfere toate instrumentele financiare aparținând clienților și aflate în custodia societății în conformitate cu dispozițiile exprese ale deținătorilor.

Autoritatatea de Supraveghere Financiară a mai decis următoarele sancțiuni:

* retragerea autorizației de conducător și interzicerea pentru o perioadă de 5 ani a dreptului de a ocupa o funcție, de a desfășura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condițiile Legii 297/2004 pentru Maria Florica Boghițoi – conducător în cadrul SSIF Harinvest SA și amendă în cuantum de 50.000 de lei.
* retragerea autorizației de agent de servicii de investiții financiare și interzicerea pentru o perioadă de 5 ani a dreptului de a ocupa o funcție, de a desfășura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condițiile Legii 297/2004 pentru Maria Voinea – agent de servicii de investiții financiare în cadrul SSIF Harinvest și amendă în cuantum de 100.000 de lei.
* retragerea autorizației de conducător și interzicerea pentru o perioadă de 3 ani a dreptului de a ocupa o funcție, de a desfășura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condițiile Legii 297/2004 pentru Carmen Cecilia Pîrvuceanu – conducător în cadrul SSIF Harinvest și amendă în cuantum de 30.000 de lei.
* amendă în cuantum de 10.000 de lei pentru Ana Maria Belu – conducător în cadrul SSIF Harinvest.

Pentru că membrii Consiliului de Administrație al SSIF Harinvest nu au asigurat o administrare prudentă a societății, nu au evaluat și verificat periodic eficacitatea politicilor, măsurilor și procedurilor în vigoare și nu și-au îndeplinit obligația supravegherii conducătorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară sancționează:

* cu amendă în cuantum de 30.000 de lei pe fiecare membru al Consiliului de Administrație al SSIF Harinvest (Lungu Veronel, Antonescu Ion, Ilie Mihail).

ASF sesizează Camera Auditorilor Financiari din România cu privire la activitatea auditorului intern al societății (având în vedere declarațiile de certificare a situațiilor lunare transmise CNVM/ASF).

ASF solicită BVB și Depozitarului Central modificarea regulamentelor proprii în ceea ce privește necesitatea reglementării distincte a procedurilor de sell-out (vânzare forțată) sub aspectul documentelor justificative necesare anterior realizării acestor operațiuni și sub alte aspecte.

Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat demersuri pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificării unor fapte care sunt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenții) drept infracțiuni.

ASF a demarat, de asemenea, o analiză internă pentru evaluarea modului în care a funcționat supravegherea în cadrul sectorului de instrumente și investiții financiare în cazul Harinvest.

Cazul Harinvest validează suplimentar un demers intern al ASF demarat după înființarea Autorității, de a evalua activitatea de conformare în întregul sistem al pieței de capital. Evaluarea privește operatorii de piață, alte instituții ale pieței de capital şi ASF.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BURSA

Regulamentul A.S.F. privind locurile de tranzacționare se modifica

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).

In Romania nu exista nicio firma straina de investitii financiare autorizata de ASF

 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii

ASF: Evoluția pieței de capital în primele șase luni ale anului 2022

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii