Banca italiana Veneto Banca, cu o sucursala si in Romania, a fost salvata de la faliment cu ajutorul unui fond privat, denumit Atlante, constituit in acest an pentru salvarea bancilor cu probleme, fiind finantat de alte banci italiene, precum Intesa.
Fondul a preluat controlul Veneto Banca dupa ce aceasta nu a reusit sa se recapitalizeze printr-o oferta publica de vanzare de actiuni (IPO) derulata in perioada 8-24 iunie, in valoare de 1 miliard de euro.
Se are in vedere, in acelasi timp, fuziunea Veneto Banca cu o alta banca salvata de fondul italian, Popolare di Vecenza.
Problemele bancii italiene au inceput inca de acum doi, in urma unui control al bancii centrale a Italiei, care a obligat-o sa constituie provizioane considerabile pentru creditele neperformante si i s-a recomandat fuziunea cu alta banca, intrucat nu mai respecta cerintele de solvabilitate, astfel ca intreaga conducere a bancii a fost obligata sa demisioneze (vezi aici detalii).
Ulterior, Veneto Banca a picat testele de stres realizate de Banca Centrala Europeana (BCE) in toamna lui 2014, astfel ca a fost obligata sa-si faca planuri de restructurare si de capitalizare. (vezi aici detalii)
Pierderile Veneto Banca in 2014 si 2015 au fost uriase, de peste 2 miliarde de euro, astfel ca banca nu a reusit sa gaseasca suficient capital si nici nu a putut sa se restructureze suficient de rapid pentru a indeplini normele de solvabilitate.
Din cauza problemelor bancii-mama, sucursala din Romania a Veneto Banca, cu 313 angajati si 22 de unitati, specializata in finantari pentru firme, cu preponderenta cele italiene, a fost scoasa la vanzare.
Veneto Banca Romania a raportat pierderi de 41,3 milioane euro in 2015.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe informatii despre Veneto Banca
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii