Dupa decizia de ieri a actionarilor Bancii Carpatica de a fuziona cu alta banca, actiunile bancii listate la BVB cu simbolul BCC au avansat puternic in prima parte a zilei, cu 6,45%, fiind pe primul loc in topul companiilor de la bursa dupa cresterea pretului. Banca se afla, de asemenea, pe locul 4 intopul companiilor dupa valoarea tranzactiilor, cu un volum de 334.853 lei.
Comparativ, in aceasta dimineata s-au tranzactionat actiuni ale Bancii Transilvania (TLV) in valoare dubla, de 620.836 lei, banca fiind pe locul 2 in topul valorii tranzactiilor.
Actiunea BCC se tranzactiona la ora 12 la pretul de 0,0660 lei, in crestere cu 6,45% fata de cotatia de ieri.
Pretul actiunii BCC se afla inca sub valoarea maxima inregistrata la sfarsitul lui ianuarie, cand a ajuns la 0,0746 lei, ceea ce inseamna ca exista potential de crestere in continuare.
Pe parcursul lui 2013, actiunea BCC a crescut substantial, cu 72%, in conditiile in care la inceputul anului a fost numita noua conducere a bancii, in frunte cu Johan Gabriels.
S-a aprobat fuziunea
Banca Carpatica anunta ca actionarii bancii au votat astazi, in cadrul AGA, planul de dezvoltare propus de conducere si sprijinit de BNR, prin fuziunea cu o alta banca, plan cu care actionarul majoritar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in inchisoare in cazul de coruptie ASF-Carpatica Asig, nu a fost de acord.
BNR a considerat ca fuziunea este singura alternativa pentru banca, astfel ca a decis sa suspende dreptul de vot in AGA al lui Carabulea, motivand ca starea sa de arestat reprezinta un risc reputational pentru banca, conform legislatiei BNR.
BNR a suspendat si dreptul de vot al partenerului de afaceri al lui Carabulea, Corneliu Tanase, care detinea aproape 10% din actiunile Carpatica, cei doi avand impreuna peste 51% din capitalul bancii, intrucat BNR a considerat ca cei doi actioneaza concertat, ceea ce este, de asemenea, ilegal.
Nu există comentarii pentru această știre.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii