După ce a traversat la finele săptămânii trecute pragul psihologic de 4,80 lei, cursul euro/leu a ajuns la cea mai mare cotație istorică, respectiv 4,8079 lei/euro.
De unde o serie întreagă de analize, comentarii și mirări de circumstanță. De la instabilitatea politică și până la problemele cauzate de coronavirus, s-au adus tot felul de argumente.
În acest context, hai să ne uităm la evoluția monedelor din regiune, din țările membre UE care au un regim valutar similar cu al nostru, respectiv Cehia, Ungaria și Polonia.
Surpriză mare, datele statistice arată cum leul s-a apreciat în ultima săptămână (marți, 25 februarie față de marți, 18 februarie) față de coroana cehă, forintul maghiar și zlotul polonez.
Desigur, avem probleme destule într-o economie care performează sub valorile așteptate inițial, de la deficitele gemene și până la declinul producției industriale, în condițiile în care ne așteaptă marea provocare a majorării pensiilor.
Dar, pentru a discerne corect care sunt factorii de infuență pe curs, poate ar fi util să ne mai uităm și în jur, în țări care nu au toate aceste probleme. Și în care deprecierea față de moneda unică europeană a fost ceva mai mare decât la noi, fără să se mai tânguie nimeni.
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2025 un deficit de 4.809 milioane euro, cu 85% mai mare față de aceeași perioadă din anul... detalii
Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii
Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii