Volksbank a castigat vineri, la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, un proces cu 8 clienti reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, care au cerut anularea comisionului de risc din contractele de credit, considerat a fi o clauza abuziva.
Judecatorii nu au fost insa de acord, apreciind ca respectivul comision este legal, neputand fi considerat clauza abuziva, dand astfel dreptate bancii, care spune ca acesta a fost prevazut in contractele de credit in momentul semnarii acestora de catre clienti.
Banca mai precizeaza ca respectivul comision de risc face parte din costul total al unui credit, pe langa dobanda si alte comisioane, fiind destinat a acoperi riscurile bancii in cazul nerambursarii creditelor si a devalorizarii garantiilor imobiliare.
Costul total al creditelor acordate de Volksbank, inclusiv comisionul de risc, a fost si ramane printre cele mai mici de pe piata, iar riscul reprezentat de aprecierea francului elvetian, moneda in care au fost acordate majoritatea ceeditelor, fata de leu, este impartit atat de clienti, prim majorarea ratelor, dar si de banca, prin pierderile aferente restantelor si a reducerii valorii garantiilor, spune banca.
Pe de alta parte, judecatorii au dat dreptate clientilor care s-au plans si de faptul ca dobanda creditelor putea fi modificata da catre banca in conditii mai putin transparente decat dupa o formula constand in indicele Libor sau Euribor.
Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs, insa confirma existenta practicii neunitare ale instantelor de judecata in procesele dintre banci si clienti pe tema clauzelor abuzive.
Recent, Volksbank a pierdut un proces colectiv cu peste 300 de clienti la Tribunalul Bucuresti, comisionul de risc fiind considerat abuziv de judecatorii acestei instante, dupa ce anterior alte instante l-au considerat legal.
Acesta este motivul pentru care guvernul, la recomandarea BNR si a FMI, a decis infiintarea Tribunalului Specializat Bucuresti, care va prelua aceste dosare, instanta ce urmeaza sa functioneze di 1 martie 2014.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii