Panica pe pietele emergente: peso-ul argentinian s-a prabusit ieri cu 12%, cumpararea de valuta fiind interzisa, iar banca centrala a Turciei intervine cu 2 miliarde de dolari pentru a opri deprecierea lirei

Autor:

Bancherul.ro
2014-01-24 16:46

Retragerea treptata de catre Fed-ul american a stimulilor financiari, proces initiat in decembrie anul trecut, precum si turbulentele politice si financiare din mai multe tari provoaca panica pe pietele emergente, cu deprecieri masive ale monedelor dintr-o serie de state precum Turcia, Argentina, Brazilia sau Ucraina, cauzate de cel mai pronuntat fenomen de sell-off din ultimii cinci ani, adica retragerea investitorilor de pe aceste piete.

Peso-ul argentinian s-a prabusit ieri cu 12%, cea mai mare scadere de la devalorizarea din 2002, fapt care a determinat banca centrala din Argentina sa interzica cumpararea de dolari in vederea economisirii, pentru a nu-i fi afectate rezervele internationale prin interventii pe piata valutara.

Lira turceasca s-a depreciat cu 1,5% in aceasta dimineata, dupa ce ieri a scazut la minime istorice, determinand interventia directa a bancii centrale, in valoare de 2 miliarde de dolari. Lira a continuat sa se devalorizeze pe parcursul zilei, trecand de pragul de 2,3 lire pentru un dolar.

In ultima luna, lira a pierdut 10% din valoare, pe fondul intensificarii scandalului politic din Turcia.

Ingrijorarile sunt mari si pentru ca rezervele valutare ale Turciei sunt destul de mici, de 33 miliarde dolari, care acopera doar o luna si jumatate din importurile tarii.

Peso-ul s-a devalorizat cu 37% iar lira cu 24% pe parcursul ultimului an. Real-ul brazilian a scazut astazi la cel mai slab nivel din ultimele 5 luni, iar in ultimii doi ani s-a devalorizat cu 28%. Si hryvna ucraineana  este pe tobogan din cauza protestelor violente rabufnite in aceste zile.

Fenomentul de retragere a investitiilor de pe marile piete emergente precum Turcia, Argentina, Brazilia, Ucraina, cel mai pronuntat din ultimii 5 ani, soldat deja cu deprecieri masive ale lirei turcesti si peso-ului argentinian, ar putea afecta toate statele din aceasta categorie, chiar daca, pana la urma state cu fundamente si indici macroeconimi solide vor atrage investitorii.

„Procesul de sell-off va conduce in final la aparitia unor bune oportunitati de investitii in acele tari emergente cu fundamente bune, care nu sunt putine in lume”, considera Marcela Meirelles, analist la TCW Group, citata de Bloomberg.

Expresia „intr-un final” trebuie subliniata aici, intrucat, dupa cum stim din experienta recenta, investitorii tind sa aprecieze „la pachet” zonele cu tari emergente, chiar daca exista diferente destul de mari intre ele. Asa incat, dupa cum apreciaza Bhanu Baweja, de la UBS, „nu exista nici un motiv pentru a cumpara titluri ale tarilor emergente in prezent. Nu este panica, dar inca nu s-a terminat”. „Piata pedepseste tarile cu politici economice si sisteme politice slabe”, adauga el.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

BCR și-a sporit creditele de consum cu 41%

BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii

BNR modifică regulamentul privind raportarea datornicilor la CRC

Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii