România este prinsă de cel puțin 14 ani în cercul vicios dat de numărul mare de beneficiari ai sistemului de pensii și numărul mai mic de contribuabili la acest sistem, și nu se vede nicio îmbunătățire în acest sens, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, citat de Agerpres, în cadrul evenimentului “Mugur Isărescu și invitații săi”
“Avem clar un cerc vicios: cinci milioane de beneficiari la pensii și doar patru milioane și ceva de contribuabili. Nu este nou! Prima data am ridicat această problemă în Parlamentul României în calitate de premier. Sunt 14 ani de atunci și, dacă vă uitați la cifre, nu se vede nicio îmbunătățire.
Nu poți să tragi de acest sistem decât dacă ai un raport de 1 la 1″, a explicat Isărescu.
El a amintit și de ‘cercul vicios al inflației’ din care România a reușit să iasă abia după 20 de ani.
“Cercurile vicioase din prezent sunt minore, dar trebuie să ieșim din ele”, a spus guvernatorul BNR.
Isărescu s-a referit și la ‘cercul vicios’ al evaziunii fiscale, spunând că cea mai mare problemă generată de acest fenomen este că distruge piața. Potrivit guvernatorului, un evazionist de TVA are un avantaj de 24% în fața concurenței, astfel încât “rade tot în jurul lui”.
Șeful BNR a comentat și propunerea de a se reveni la sistemul de impozitare globală, ca o soluție pentru echilibrarea sistemului de contribuții sociale, amintind că la acest sistem s-a renunțat pentru că era greoi pentru că nu existau sisteme electronice.
“Nici după 14 ani nu avem sisteme electronice”, a precizat guvernatorul, spunând că și în prezent contribuabilul vine cu banii și cu teancul de documente în capitala de județ pentru a-și plăti impozitele.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii