Ministerul Finantelor pregateste o lege pentru plata cu cardul a taxelor si impozitelor

Autor:

Bancherul.ro
2014-09-15 18:15

Ministerul Finanțelor Publice va promova în termen de 10 zile un act normativ care va crea cadrul legal pentru plata cu cardul a taxelor și impozitelor, implementarea acestui sistem fiind estimată să dureze între 6 și 12 luni, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Ioana Petrescu (foto), citata de Agerpres.

Proiectul vizează plata cu cardul la ghișeu și online și posibil alt sistem de acceptator de plată, a declarat, luni, oficialul MFP, într-o conferință de presă.

“Dacă vom implementa proiectul de plată cu cardul, așa cum îl gândim în momentul de față, vom fi primii în lume care îl vom face (dintre agențiile fiscale — n. r.). Sunt destul de avansați și australienii în acest sens”, a afirmat Ioana Petrescu.

Directorul general al Direcției de Trezorerie din MFP, Valentin Mavrodin, a precizat că intenția este ca Trezoreria să devină acceptator de carduri și să ofere gratuit acest sistem tuturor autorităților locale.

“Vrem ca trezoreria statului să devină acceptator de plată, pentru că problemele întâmpinate de ghişeul.ro în prezent sunt legate de experienţa pe care o au autorităţile locale şi costurile pe care le generează implementarea unui astfel de sistem. În România sunt peste 3.200 de autorităţi publice locale, costurile individuale sunt de 300 euro doar pentru interconectare, vorbim de 1,5 milioane euro extrapolând la toate autorităţile locale. Vrem ca trezoreria statului să ofere gratuit acest sistem către toate autorităţile locale”, a afirmat Mavrodin.

El a arătat că, devenind acceptator, trezoreria poate oferi serviciul de achitare online gratuit pentru toate instituţiile publice din România, indiferent de natura obligaţiilor de plată. Totodată, toţi deţinătorii de carduri pot utiliza acest serviciu, scopul fiind de a interconecta toate instituţiile publice.

“Avem și un alt act normativ și lucrăm cu CEC Bank și BCR pentru un produs — cont tranzitoriu—, unde persoanele fizice, peste 7 milioane de clienți ai celor două bănci, pot achita obligațiile (fiscale — n. r.) gratuit. Vrem să conectăm acest sistem cu aplicația de internet banking a băncilor, avem cadrul legal, astfel încât accesarea internet banking-ului să permită vizualizarea obligațiilor și plata lor”, a explicat Mavrodin.

Luni, MFP a lansat aplicația “Spațiul privat virtual”, prin care, într-o primă etapă, contribuabilii persoane fizice din București și Ilfov pot consulta online, pe site-ul ANAF, situația fiscală personală.

Contribuabilii pot vizualiza online soldul obligațiilor neachitate, deciziile de impunere, nota privind obligațiile de plată, informațiile despre plata online, informațiile despre CAS declarate de angajator, a precizat ministrul Ioana Petrescu.

Sistemul va fi extins în 2015 pentru persoanele fizice din restul țării, dar și pentru persoanele juridice, care acum au acces la astfel de informații doar pe baza certificatului digital, care presupune costuri.

Ulterior vor fi disponibile mai multe informații — decizii de impunere despre plățile anticipate, decizii de calcul accesorii, depunerea de declarații online, informații despre somații și titluri executorii.

Angajații cu un singur loc de muncă și fără alte forme de venit, pentru care ANAF nu emite nicio decizie de impunere, pot utiliza sistemul, dar trebuie să parcurgă și etapă verificării documentelor de identitate la ghișeu, a precizat șeful Direcției IT din MFP, Adrian Popescu.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii