Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară

Autor:

Bancherul.ro
2016-01-07 13:05

În şedinţa din 7 ianuarie 2016, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

– Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;

– Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;

– Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 12 la sută de la 14 la sută începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8 la sută.

Datele statistice relevă menținerea ratei anuale a inflației în teritoriu negativ, începând cu luna iunie 2015, în linie cu prognoza, ca efect al extinderii aplicării cotei reduse de TVA de 9 la sută la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică, precum și al scăderii prețului combustibililor.

În luna noiembrie 2015, nivelul agregat al prețurilor de consum a fost mai mic cu 1,1 la sută față de cel din luna similară a anului anterior. Rata medie anuală a inflaţiei a fost de -0,4 la sută în luna noiembrie 2015, în timp ce indicele armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a consemnat o rată medie anuală de -0,3 la sută.

Analiza datelor statistice indică însă că în absența influenței reducerii cotei TVA, rata anuală a inflației ar fi fost în apropierea nivelului de 2 la sută, plasându-se astfel în interiorul intervalului asociat țintei staționare de 2,5 la sută ± 1 punct procentual.

Accelerarea creșterii economice în trimestrul III 2015 (până la 3,6 la sută) a fost susţinută de expansiunea consumului privat, pe fondul creşterii veniturilor nominale ale populaţiei, al redresării activităţii de creditare, al reducerii impozitării indirecte și al sporirii încrederii în economie. Excluzând impactul agriculturii – sector puternic afectat de randamentele scăzute ale culturilor de toamnă – produsul intern brut a înregistrat cel mai alert ritm anual din perioada postcriză (peste 5 la sută).

Rezervele valutare s-au situat la finele anului 2015 la nivelul de 32 miliarde de euro, similar celui consemnat la sfârșitul anului anterior, după acoperirea plăţilor scadente aferente serviciului datoriei externe publice și public-garantate (de aproximativ 7,2 miliarde de euro), fiind alimentate în principal de intrări de fonduri europene şi de împrumuturi ale statului pe pieţele externe. Deficitul de cont curent a rămas la un nivel sustenabil, de sub 1 la sută din PIB, în pofida accelerării consumului, în condițiile îmbunătățirii balanței serviciilor și ale majorării transferurilor de la Uniunea Europeană, fiind acoperit integral de intrări autonome de investiții directe.

Aceste evoluții au contribuit la menținerea unei relative stabilități a cursului de schimb al monedei naţionale faţă de euro, acesta oscilând într-o bandă relativ îngustă de variaţie în anul 2015, deși piețele externe au fost marcate de fluctuații ale aversiunii globale față de risc, tensiuni geopolitice şi de divergenţa dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale.

Ratele dobânzilor pe piața monetară interbancară au continuat să scadă, atingând minime istorice, reflectând reducerile ratei dobânzii de politică monetară și gestionarea adecvată a lichidității. Caracterul acomodativ al condițiilor monetare reale în sens larg a contribuit la revigorarea procesului de creditare în monedă națională. Astfel, creditul neguvernamental și-a consolidat dinamica anuală în teritoriu pozitiv, exclusiv pe seama avansului împrumuturilor în monedă națională (atât prin acordare de credite noi cât și prin conversia celor acordate anterior). Ponderea creditelor în lei a devenit majoritară – 50,9 la sută din total în luna noiembrie 2015 față de un minimum de 35,6 la sută în mai 2012 –, asigurând astfel o mai bună transmisie a politicii monetare și premisele pentru gestionarea riscurilor la adresa stabilității financiare.

În perspectivă, evoluțiile din mediul extern sunt marcate de incertitudini legate de fragilitatea creșterii economice globale și de volatilitatea piețelor financiare internaționale, iar pe plan intern, preocupantă este creșterea deosebit de amplă a cheltuielilor bugetare la finalul anului 2015, precum și a deficitului bugetar în intervalul de prognoză.

Pe termen scurt se reconfirmă readâncirea temporară în teritoriu negativ a ratei anuale a inflației, ca efect al unei noi runde de reduceri a impozitelor indirecte (scăderea cotei standard TVA la 20 la sută de la 24 la sută începând cu data de 1 ianuarie 2016). Aceasta va fi urmată de o revenire în teritoriu pozitiv după epuizarea efectelor reducerii TVA din iunie 2015 și pe fondul relaxării conduitei politicii fiscale și al creșterii costurilor unitare cu forța de muncă. În același timp, se remarcă persistența riscurilor și incertitudinilor asociate unor evoluții din mediul extern dar și din cel intern – în principal perspectiva conduitei politicii fiscale și a reformelor structurale în contextul anului electoral.

În aceste condiții și pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an și continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.

Totodată, în condițiile temperării creditării în valută și pentru continuarea procesului de armonizare a mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele și practicile în materie ale Băncii Centrale Europene și ale principalelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 12 la sută de la 14 la sută începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8 la sută.

Deciziile CA al BNR vizează asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile și păstrarea unui cadru macroeconomic stabil.

În acest sens, un mix echilibrat de politici fiscale și monetare dublat de progrese în sfera reformelor structurale este esențial pentru menținerea macrostabilității și a unei creșteri economice robuste în cadrul procesului de convergență în cadrul UE, precum și pentru întărirea rezistenței economiei românești față de eventuale șocuri sau condiții adverse pe plan mondial.

BNR monitorizează evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional în vederea utilizării şi dozării corespunzătoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilității financiare.

Conform calendarului anunțat, următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 februarie 2016, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflației.

Comentarii

De la: anton paulSubiect:

Probleme, Probleme

Comentariu:

Cand vad atata inversunare din toate partile pentru o lege nu pot sa nu ma intreb ce se intampla. Ce se intampla in viata reala? Ca in teorie stie toata lumea asta gulerata si scrobita. Cu ceva zile in urma, majestatea sa BNR-ista domnul Adrian Vasilescu era un pic intrigat de niste sume de bani cheltuite anapoda de umilul cetatean, suma discutata fiind de 2200 lei, suma scoasa din statistici, adica din carti si nu din viata reala. Pentru ca ne aplecam asupra legii darii in plata si asupra cauzelor sale, ar fi trebuit intrebat acest domn dragut si binevoitor, majesatea sa Adrian Vasilescu, cam ce suma medie plateste imprumutatul (fraierul, lacomul, nesimtitul - dar acest epitet se aude numai dupa ce iesi din discutie -, inconstientul, etc.) lunar pentru o rata, in orice valuta si echivalentul in leii mirifici si puternici ai acestei tari. Si ce o sa aflati? Ceva in jurul unei valori de 1500-1700 lei pentru un credit ipotecar. Dar in anul 2007 pentru aceeasi rata la acelasi credit? Undeva in jurul a 750 lei pentru un imprumutat in franci elvetieni si in jurul a 1100 lei pentru un credit in euro. De unde vine diferenta intre valoarea actuala si cea din 2007? Raspunsul este simplu si scurt: din stabilitatea preturilor guvernata de BNR. Imi doream sa am rabdarea de a-i explica domnului Vasilescu dar si colegilor dumnealui si chiar domnului Academician Mugur Isarescu despre drepturile dar mai ales despre obligatiile pe care acesti domni si doamne le au in fata cetateanului care le-a acordat privilegiul si libertatea de a exista in folosul unei comunitati numite stat. Dar asa se intampla de fiecare data cand vorbesti cu Dinu Paturica, atunci cand vorbeste simti cum iti vorbeste scroafa suita in copac. Domnilor si doamnelor de la BNR, nu uitati de unde ati venit! Ati venit de pe strada, din randul cetatenilor... ar trebui sa coborati din copac si sa vedeti noroiul cotidian.

De la: NSSubiect:

Tratati cinstit legea darii in plata!

Comentariu:

NU MAI INTERPRETATI FALS legea darii in plata!!! - Problema nu este daca pot sau nu pot plati. Menirea reala a acestei legi este de a impune bancilor AMELIORAREA ABUZURILOR crase, practicate fara intrerupere, la adresa propriilor clienti. Aceasta lege, NU are legatura cu a putea sau a nu putea plati o rata si nici cu scopul creditului. Problema este ca BANCA MA ABUZEAZA si incaseaza profit necuvenit de pe urma unor clienti fara aparare: 1. mi-a luat comision de acordare; 2. m-a obligat sa schimb valuta in care mi-a acordat creditul la propriul ei curs de vanzare, trecand prin 2 operatiuni PLATITE DIN BANII MEI – SUPLIMENTAR fata de costul creditului (schimb din CHF in RON si din RON in EUR) – eu nu am vazut niciun CHF fizic, atunci cand am primit credit; 3. imi ia comision de administrare ENORM pe care, nici macar nu este in masura sa il justifice, 4. imi vinde CHF cu profit, chiar si atunci cand nu il detine fizic; 5. ma obliga sa platesc rate la cursul zilei, in conditiile in care acestea sunt de 4 ori mai scumpe decat la data contractarii creditului fara a-si asuma vreun procent din aceasta catastrofa (fara a lua in calcul adaosul comercial de 100% acceptat deja prin contract, pe care l-am considerat corect si cu care am fost absolut de acord, inca de la inceput); 6. imi face propuneri de restructurare inselatoare, incercand sa ma pacaleasca inca o data (inserand in actele aditionale clauze care m-a ingropa si mai mult); 7. imi refuza dreptul de a inchiria locuinta pentru a recupera niste bani, din care sa pot plati rata mai usor, inventand obligatii suplimentare inacceptabile; 8. la acordare, banca ne-a impus contracte tipizate si nenegociabile, in care ea isi acopera toate riscurile posibile, in timp ce noi, clientii, suntem total lipsiti de aparare. Un contract cinstit, ar trebui sa contina clauze in oglinda, prin care, partile ar trebui sa isi asume riscuri in egala masura, 9. banca ne-a impus sa incheiem asigurari de viata si pentru locuinte la propriile firme de asigurari, mai scumpe decat in alte parti, 10. banca ne-a supraevaluat proprietatile, ne-a incurajat si ne-a convins sa acceptam un grad de indatorare la un nivel periculos, intr-o valuta toxica. Mai vreti? Acum, ni se reproseaza noua ca nu am stiut sa evaluam riscurile, profani fiind. Sa insemne oare ca bancile, in calitate de profesionisti, au facut totul cu buna stiinta? Daca nu ati facut-o inca, ar fi cazul sa cititi niste contracte de credit inainte de a emite verdicte, altfel, comentariile pe care le faceti au rolul de a deturna opinia publica de la scopul real al uneia dintre putinele legi care vin cu adevarat in sprijinul romanului obisnuit. Personal m-am aflat fata in fata cu un VP de banca si l-am intrebat pentru ce serviciu oferit de banca platesc eu un comision de administrare cat jumatate din salariul minim in fiecare luna. Stiti ce mi-a raspuns? Citez:"mi-ati pus o intrebare de genul: am sa te intreb ceva la care nu ai sa poti sa imi raspunzi". ATENTIE! este Vicepresedinte de banca! Stimati atotstiutori, constat cu maxima repulsie ca cei care scriu asemenea articole sunt de o ipocrizie fara margini. Si nu pot sa nu va intreb: 1. Daca nu stiti despre ce este vorba, de ce le scrieti? 2. Daca sunteti bine informati, cui servesc articolele dvs domnilor??? Chiar isi imagineaza cineva ca un om care a platit 7-8 ani rate, numai pentru a avea si el un amarat de apartament, va prefera sa returneze casa daca banca ii va face o propunere suportabila? Apoi, faceti domnilor un calcul simplu pe orice exemplu concret si socotiti care este diferenta dintre cati bani au fost acordati ca si credit si cati bani a primit banca inapoi in 7-8 ani de plata. Cumulati apoi rezultatul cu valoarea de piata (asa, redusa la jumatate, cum este astazi) a unui apartament si veti vedea ca banca, daca vinde locuinta la pretul zilei, este deja bine pe profit. Astfel ca, propunand solutii prin care ratele sa devina suportabile pentru restul perioadei, ar ar avea profit si mai mare. Dar bancile nu vor asta. Bancile vor sa ia pielea de pe 7 generatii, daca se poate. Asadar va intreb: CE TOT VRETI DE LA NOI??? A, daca va referiti exclusiv la cei care au luat credite foarte mari, nu aveti decat sa solicitati expertize si verificari detaliate despre felul in care acestea au fost acordate,cui, de catre cine si in ce circumstante si veti avea pe tava toate parghiile pentru a le limita celor care se incadreaza in alte conditii juridice, posibilitatea de a scapa de datorii, chiar si cu legea asta aplicata in practica.

De la: OvidiuSubiect:

#NS

Comentariu:

comisioanele de acordare si administrare fac parte din costul general al creditului si acopera costurile operationale ale bancii, ce treaba au cu riscul si cum ar trebui sa acopere paguba cand juma din debitori nu mai platesc??? de ce nu a fost facuta legea pentru debitorii in CHF daca sustii ca e un fel de dreptate morala pentru problemele de la creditele astea?? banca nu ti-a supraevaluat nici o proprietate, dimpotriva .. clientii presau valoarea evaluarilor ca sa platesca un avans ca mai mic si sa ia un credit cat mai mare!! In plus vad o mare confuzie, esti sigur ca stii ce e pretul evaluat al unui imobil?!... reprezinta pretul cu care se tranzactionau atunci imobilele similare pe piata, nu vreo valoarea absoluta, independenta in spatiu si timp... buna pentru urmatorii 100 de ani.. piata a scazut si valoarea imobilului a scazut... cand cresteau preturiel ca dracu in 2003-2008 nu te mai plangeai ca e supraevaluata ci.. invers.. Dobanda primita de banca nu e profitul ei, din ea se scad costul depozitelor de aceasi valoare, costuriel operationale, pierderile din credite.. si ce raman e profit sau... pierdere (cum a fost pe TOT sistemul de ex. in 2010-2014..). Pierderile astea imense nu sunt risc asumat, ce sunt????????

De la: ClauSubiect:

Cr

Comentariu:

Ovidiu, vb aiurea despre comisioane, au fost declarate abuzive in mii de procese.Legea vine sa repun? clientul pe același palier cu banca.Dat? ești r?u intenționat , este p?cat.

De la: Ovidiu Subiect:

#Clau

Comentariu:

Ia explic?-mi tu domne cum e cu același palier? Banca Îți d? bani împrumut tu iei teapa și îi zici b?ncii hai uita de juma din bani ca a c?zut piața imobiliar? și chiar da ca am bani de rate nu am chef sa pl?tesc? ?? Pai daca piața imobiliar? creștea cu 60% putea banca sa vina sa ia apartmentul? Pai ce bre banca a int ra t asociata cu tine în investiție sau ti-a dat niște bani în condiții clare??? Tu dac? îi da i bani unui prieten sa iși ia o mașin? și el.vine peste 1 an bai am luat teapa cu masina face doar 2000 nu 3500 eur și nu mai am sa iti dau 3000 eur împrumut înapoi .. asa ca ia mașin?. . Nu îi iei gâtul? Aruncați vorbe goale ...același palier...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Noutati BNR

BNR explică de ce a menținut dobânda la 6,5%

Minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 7 aprilie 2025 Data publicării: 17.04.2025 Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a... detalii

Tentative de fraudă în numele Băncii Naționale a României

În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, -  apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a... detalii

Dobanda BNR ramane 6,5%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 7 aprilie 2025, a hotărât următoarele: menținerea ratei... detalii

Techventures Bank a fost sanctionata de BNR

Techventures Bank S.A. a fost sanctionata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) cu avertisment scris pentru nerespectarea cerintelor prudetinale impuse de banca centrala. Este vorba de Ordinul Prim – viceguvernatorului... detalii