Fondul Monetar International a redus estimarile privind cresterea economica, PIB-ul mondial urmand să avanseze în acest an cu 2,9% şi cu 3,6% în 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat în luna iulie de FMI, transmite AFP.
În cazul României, Fondul Monetar Internaţional nu a modificat prognoza, anticipând pentru acest an o creştere economică de 2% şi de 2,2% în 2014, potrivit raportului World Economic Outlook al instituţiei publicat marţi.
“Creşterea economică mondială este lentă şi nu pot fi excluse noi crize”, se arată în raportul semestrial al FMI, în care Europa nu pare a fi principala sursă de îngrijorare.
Fondul a îmbunătăţit pentru 2013 previziunea pentru zona euro cu 0,1 puncte, la o contracţie de 0,4%, şi a menţinut-o pe cea aferentă anului viitor la o creştere de 1%, remarcând rezistenţa economiilor germană ş franceză.
Germania va înregistra în acest an un avans economic de 0,5% (în loc de 0,3%), anticipează FMI, iar anul viitor de 1,4% (în loc de 1,3%).
Franţa va reuşi să evite recesiunea în acest an cu o creştere de 0,2%, potrivit FMI, care anticipa anterior o contracţie de 0,1%. Anul viitor, a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1% (în loc de 0,9%).
Pentru Marea Britanie, estimarea pentru 2013 a fost revizuită în urcare de la 0,9% la 1,4%, iar pentru anul viitor de la 1,5% la 1,9%.
Pentru Spania şi Italia, FMI anticipează contracţii economice în acest an. Spania va reveni anul viitor la un avans economic de 0,2%, iar Italia la o creştere de 0,7%.
Ţările emergente din Europa, în care FMI include şapte ţări membre ale Uniunii Europene, între care şi România, şi două din afara acesteia, vor continua în 2013-2014 o redresare moderată, dar o recesiune prelungită în zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii, notează autorii raportului.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii