Decizii adoptate de ASF: Proiect de norma privind corelatia intre evolutia nivelului tarifelor si nivelul daunalitatii pentru fiecare segment de asigurati

Autor:

Bancherul.ro
2015-12-23 18:04

Decizii adoptate de către Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a discutat astăzi modul de implementare a Protocolului încheiat cu ocazia întâlnirii cu reprezentanţii asigurătorilor şi transportatorilor desfăşurată în data de 21 decembrie 2015.

Documentul cuprinde principalele solicitări ale transportatorilor referitoare la evoluţiile pieţei asigurărilor care afectează acest segment, precum şi măsurile pe termen imediat, mediu şi lung care pot fi adoptate de Autoritate pentru reechilibrarea pieţei asigurărilor (va face obiectul unui comunicat transmis ulterior).

În acest sens, Consiliul ASF a aprobat Proiectul Normei privind modificarea şi completarea art. 21 din Norma nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

Proiectul de normă impune introducerea unei corelaţii între evoluţia nivelului tarifelor şi nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de asiguraţi, precum şi obligaţia asigurătorilor de a utiliza suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant statistic pentru fiecare categorie de riscuri omogene. Proiectul de act normativ va fi afişat pe www.asfromania.ro pentru consultare publică timp de 15 zile.

În cadrul şedinţei de astăzi au fost aprobate Proiectul Normei privind cerinţele calitative stabilite de către Autoritatea Europeană de Supraveghere pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, precum şi Proiectul Normei privind cerinţele cantitative stabilite de către Autoritatea Europeană de Supraveghere pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, care vor fi transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României.

Au fost aprobate Proiectul Normei referitoare la reglementări contabile privind situaţiile financiare anuale individuale și situaţiile financiare anuale consolidate ale entităților care desfășoară activitate de asigurare și/sau reasigurare şi Proiectul Normei referitoare la reglementări contabile privind situaţiile financiare anuale individuale și situaţiile financiare anuale consolidate ale brokerilor de asigurare și/sau reasigurare.

În urma finalizării procesului de consultare publică şi a preluării unor propuneri și modificări, a fost aprobat un pachet de proiecte de norme anunţat în şedinţa Consiliului ASF din data de 9 decembrie 2015.

Consiliul ASF a aprobat prelungirea mandatelor în cazul unor poziţii de conducere (membri Consiliu de Supraveghere, Director General), precum şi noi numiri în poziţii de conducere sau poziţii cheie în structura unor societăţi de asigurare şi brokeri.

În cadrul şedinţei, membrii Consiliului au audiat o Notă privind situaţia Pieţei Reglementate la Termen administrată de operatorul de piaţă Bursa de Valori Bucureşti S.A. Au fost aprobate solicitările unor auditori financiari de avizare în această calitate la entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF – Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare.

A fost aprobată modificarea actelor constitutive în cazul unor brokeri şi majorarea capitalului social în cazul a 12 brokeri de asigurare.
Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

BT Broker de Asigurare își diversifică afacerea

BT Broker de Asigurare, compania Grupului Financiar Banca Transilvania specializată în brokeraj de asigurări, are un nou director general, Valentin Coroiu, anunță banca într-un comunicat, în care adaugă: Lider al... detalii

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii