BNR: Criza din Grecia nu a afectat bancile grecesti din Romania, a caror solvabilitate a ramas peste media sistemului, de 18,07%

Autor:

Bancherul.ro
2015-08-27 00:28

Criza din Grecia din luna iunie nu au afectat sistemul bancar autohton, solvabilitatea instituţiilor de credit cu capital majoritar elen situându-se în luna iunie 2015 la un nivel ușor superior mediei de 18,07% (rata fondurilor proprii totale, fostul indicator de solvabilitate), se arata in analiza BNR privind institutiile de credit din prima jumatate a acestui an.

In acelasi timp, rata creditelor neperformante a scazut la 12,8% la finalul lunii iunie, de la 13,85% in martie si 13,94% in decembrie 2014, “reflectând continuarea procesului de curățare a bilanțurilor instituțiilor de credit.”

Procesul de curatare a bilanturilor bancilor inseamna, pe de o parte, vanzarea neperformantelor catre firmele de recuperare creante, iar pe de alta parte scoatarea creditelor neperformante in afara bilanturilor.

BNR mai noteaza ca activitatea de creditare si-a intrerupt tendinta descendenta: stocul de credite a crescut cu 3,3% in iunie fata de finalul anului trecut (insa ramane in teritoriu negativ fata de iunie 2014, scazand si mai mult in iulie n.r.).

“Evoluta stocului de credite a fost afectata de continuarea procesului de scoatere a imprumuturilor neperformante din bilanturile bancilor, dar si de achizitionarea de catre banci a unor credite externalizate anterior”, se arata in analiza BNR.

Valoarea neta a activelor bancare s-a ridicat la 363,3 miliarde lei in luna iunie 2015, cu 1% in termeni reali peste cea consemnata in luna decembrie 2014, crestere datorata insa unui efect statistic asociat deflatiei induse de extinderea cotei reduse a TVA incepand cu luna iunie 2015, precizeaza banca centrala.

Capitalizarea sistemului bancar s-a mentinut robusta in prima parte a anului, mai mentioneaza banca centrala. Capitalul social/de dotare al bancilor a insumat 29,8 miliarde lei in luna iunie 2015, in crestere cu 9,8% in termeni reali fata de finalul anului precedent, “bancile straine fiind cele mai active in aceasta privinta, ceea ce reflecta atentia pe care unii investitori straini o acorda in continuare pietei romanesti de servicii bancare”.

Dependenta de resursele externe s-a diminuat, liniile de finantare de la bancile-mama continuand sa se reduca intr-o maniera ordonata, se mai arata in analiza bancii centrale.

Baza interna de depozite s-a majorat marginal in primul semestru, iar indicatorul credite/depozite se plaseaza la un nivel care nu genereaza presiuni din perspectiva macropudentiala (93%), arata BNR.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Profil

BRD și-a crescut creditele cu 21%, iar depozitele cu doar 5%

BRD și-a majorat creditele acordate populației și firmelor cu 21% în primul trimestru al anului, în timp ce depozitele au avansat într-un ritm mult mai scăzut, de numai 5%. Valoarea... detalii

Libra Bank și-a majorat depozitele într-un ritm dublu față de credite

Libra Internet Bank și-a majorat depozitele într-un ritm dublu comparativ cu creditele în 2024, conform comunicatului băncii privind rezultatele financiare din 2024: Rezultate 2024 Libra Internet Bank: profit 270 milioane... detalii

Fondul de pensii BRD Medio devine Pensia Mea Plus

BT Pensii va administra de acum înainte FPF BRD Medio, sub denumirea de Pensia Mea Plus, înurma primirii aprobării din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru preluareaadministrării fondului de... detalii

BT Broker de Asigurare își diversifică afacerea

BT Broker de Asigurare, compania Grupului Financiar Banca Transilvania specializată în brokeraj de asigurări, are un nou director general, Valentin Coroiu, anunță banca într-un comunicat, în care adaugă: Lider al... detalii