Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că hotărârea Parlamentului privind numirea lui Marian Sârbu în funcția de prim-vicepreședinte în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) este neconstituțională, intrucat acesta nu are experienta de minim 9 ani in piata financiara, cum prevede legea.
CCR a discutat miercuri sesizarea PNL și PDL referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului privind numirea prim-vicepreședintelui, membru executiv, și a unui membru neexecutiv în Consiliul ASF.
“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea formulată și a constatat că Hotărârea Parlamentului nr. 26 din 16 iunie 2014 este neconstituțională în ceea ce privește numirea lui Marian Sârbu în calitate de prim-vicepreședinte, membru executiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președinților celor două Camere ale Parlamentului”, se arată într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.
Judecătorii au constatat că Marian Sârbu nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a ocupa această poziție.
În 18 iunie, deputatul PDL Tinel Gheorghe a declarat că va ataca la CCR numirea lui Marian Sârbu în Consiliul ASF.
“Există o similitudine perfectă între dosarul lui Victor Ciorbea și CV-ul depus al lui Marian Sârbu. Nu există un alt document din care să rezulte că Marian Sârbu îndeplinește condițiile prevăzute de Ordonanța 94/2012 privind ocuparea acestui post în cadrul ASF. Este clar că este neconstituțional. Din punctul nostru de vedere, Marian Sârbu nu are ce căuta în acest post. Am considerat că trebuie atacate la Curtea Constituțională și că trebuie depolitizate structuri care au un rol extraordinar în supravegherea piețelor financiare și de capital pentru că e vorba de bani”, a afirmat deputatul democrat-liberal.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului l-a validat pe 16 iunie pe Marian Sârbu în funcția de prim-vicepreședinte al Consiliului ASF cu 284 voturi pentru și 52 împotrivă.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii