Agenții economici care produc cu echipamente achiziționate în leasing vor putea beneficia de scutire la impozitul pe profit la producția obținută cu aceste echipamente, până în 2015, a declarat marți, pentru Agerpres, secretarul general al Asociației Societăților Financiare din România (ALB), Adriana Ahciarliu.
“O facilitate pe care am obținut-o prin bunăvoința Ministerului Finanțelor Publice este scutirea la impozitul pe profit la achizițiile care sunt destinate anumitor sectoare de echipamente care susțin economia românească. Am reușit să includem și leasingul ca fiind un produs de finanțare recunoscut de guvern pentru clienții care îl folosesc ca și finanțare pentru echipamentele respective. Începând din primăvară, ei sunt scutiți pe perioada anului 2014 — 2015 la impozitul pe profitul realizat cu aceste echipamente”, a spus ea.
Ahciarliu a arătat că parteneriatul public privat (PPP) trebuie, de asemenea, încurajat.
“Proiectele de infrastructură reprezintă un model care poate fi urmat, ca în Italia, Germania sau Franța, unde gradul de penetrare a leasingului depășește 20% din PIB și unde PPP este foarte important pentru că este vorba de o instituție financiară care-și asumă și responsabilitatea proiectului, nu doar finanțează achizițiile”, a explicat aceasta.
Secretarul general al ALB a precizat că o țintă a operatorilor din sectorul de leasing este atingerea nivelului de penetrare a leasingului în PIB din 2008.
“În 2008, leasingul avea un grad de penetrare în PIB de 8%. Evident că scăderea a venit gradual, odată cu scăderea indicatorilor macroeconomici la nivel de țară. La ora aceasta, penetrarea este de 1%. Problema este să ne propunem să revenim acolo unde am fost în 2008. Evident că diferența între 1% și 8% din 2008 este foarte mare și trebuie să identificăm măsurile pe care trebuie să le luăm noi, dar și guvernul”, a subliniat reprezentantul ALB.
Secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu, a participat, marți, la conferința anuală dedicată industriei de leasing din România.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii