In ciuda aplicarii de catre guvernul ungar a uneia dintre cele mai mari taxe bancare din Europa, precum si a unei taxe pe tranzactiile financiare, la care s-au adaugat masurilor de protectie a clientilor cu credite in valuta, care au avut posibilitatea sa-si ramburseze integral creditele la un curs favorabil, sistemul bancar din Ungaria a avut anul trecut un profit de 199 milioane euro (62,3 miliarde forinti), mult mai mare decat cel al bancilor romanesti, de 111 milioane euro.
Bancile din Ungaria au platit anul trecut statului ungar, sub forma taxei pe tranzactiile financiare, o suma impresionanta, de 274 miliarde forinti (879 milioane euro), conform publicatiei Porfolio.
Un numar de 131 de banci ungare au raportat profit in 2013, in timp ce 40 au avut pierderi, conform datelor publicate de banca centrala a Ungariei.
Premierul Victor Orban, care se pregateste de alegerile parlamentare din 6 aprilie, a luat o serie de masuri pentru transformarea in forinti a creditelor in valuta, cea mai mare parte credite ipotecare in franci elvetieni, in conditii favorabile clientilor, bancile urmand a suporta o parte din pierderi.
Curtea suprema a Ungariei a respins in decembrie o cerere a guvernului ca imprumuturile in valuta sa fie declarate ilegale, dar in prezent Curtea Constitutionala dezbate o noua cerere a guvernului privind legalitatea creditelor in valuta si daca pot fi modificate retroactiv conditiile de creditare.
Pana acum doar o singura mare banca din Ungaria si-a facut publice rezultatele, si anume K&H, subsidiara grupului belgian KBC, care a realizat performanta unui profit de peste 55 de milioane de euro.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii