Romania a avut cel mai ridicat ritm de crestere economica din UE, pentru al doilea trimestru consecutiv

Autor:

Bancherul.ro
2016-12-06 14:21

România a înregistrat o creștere economică de 4,6% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015, acesta fiind cel mai mare ritm de creștere din Uniunea Europeană, conform unei estimări publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Agerpres.

Este al doilea trimestru consecutiv în care România a avut cea mai creștere economică anuală din UE, însă ritmul de creștere anuală înregistrat de economia românească a încetinit de la 5,8% în trimestrul al doilea până la 4,6% în trimestrul al doilea.

Potrivit Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 1,7% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,9%, în ambele cazuri fiind vorba de o creștere similară cu cea înregistrată în trimestrul al doilea.

De asemenea, în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an, PIB-ul României a înregistrat un avans de numai 0,6%, față de un avans de 1,5% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Creșteri trimestriale mai mari decât România au înregistrat Croația (1,7%), Slovenia (1,0%), Grecia și Portugalia (ambele cu o creștere de 0,8%), Slovacia, Cipru și Spania (toate cu un avans de 0,7%). În ceea ce privește economia zonei euro, aceasta a înregistrat o creștere economică trimestrială de 0,3%, în timp ce PIB-ul UE a consemnat un avans de 0,4%.

Potrivit datelor publicate marți de Institutul Național Statistică (INS), Produsul Intern Brut estimat pentru perioada ianuarie — septembrie a depășit 532,921 miliarde de lei prețuri curente (serie brută), în creștere — în termeni reali — cu 4,9%. Cel estimat pentru trimestrul III 2016 a fost de 207,34 miliarde de lei (serie brută), în creștere — în termeni reali — cu 4,4% față de trimestrul III 2015. Față de trimestrul II al acestui an, creșterea PIB a fost de 0,6%.

Recent, Banca Mondială și-a îmbunătățit semnificativ estimările privind avansul economiei românești în 2016, până la 5,1%, de la 4% cât estima în luna iunie. La rândul său, Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează că România va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, de 5%, urmată de Irlanda (4,9%). La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a revizuit în creștere cu un punct procentual, la 5,2%, estimările referitoare la creșterea economiei românești în acest an.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ECONOMIE

Deficitul bugetar, rezultat slab pe T1 2025

Deficitul bugetului general consolidat pe primul trimestru din 2025 a fost de 43,67 miliarde de lei (-2,28% din PIB-ul estimat la 1.912,6 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul... detalii

Producția industrială, în scădere pe primele două luni ale anului

Potrivit INS, producția industrială a crescut cu 7,5% în februarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a scăzut cu -2,1% în varianta ajustată după perioada din an... detalii

Deficitul contului curent, creștere cu 85% pe primele două luni din 2025

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2025 un deficit de 4.809 milioane euro, cu 85% mai mare față de aceeași perioadă din anul... detalii

Inflația anuală, redusă la 4,86%

Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii