Dobanda IRCC ramane stabila, se dovedeste mai buna decat ROBOR

Autor:

Bancherul.ro
2024-01-03 09:26

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) valabil pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate in primul trimestru din 2024 ramane stabil pentru a patra luna consecutiv, la 5,97% pe an.

Comparativ, vechiul indice ROBOR a crescut la aproape 8% in septembrie 2022, dupa care a urmat o tendinda de scadere, pana la 6,4% in aceeasi luna din 2023, cu aproape o jumatate de punct peste IRCC.

IRCC, implementat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) se dovedeste astfel mai bun decat vechiul indice ROBOR, atat in privinta stabilitatii dobanzilor la credite, cat si a nivelului mai redus, indeplinindu-si astfel obiectivul stabilit in 2019 printr-o lege – OUG 19/2019. (Vezi aici cum au evoluat ROBOR si IRCC).

Un IRCC mai mic inseamna, fireste, rate mai mici la creditele in lei cu dobanzi variabile, care se calculeaza dupa formula: marja fixa a bancii plus IRCC, care se modifica trimestrial.

Dobanzile la creditele de nevoi personale oferite de banci variaza intre 11,5% (5,55% + IRCC) si 18,95% (12,99% + IRCC), conform topului realizat de Bancherul.ro.

Creditul cu cu cea mai mica Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include si comisioanele este cel de la Banca Transilvania, cu 13,48%.

DAE cea mai mare la aceste tipuri de credite o gasim la Unicredit: 23,95%.

De exemplu, pentru un credit in valoare de 25.000 de lei (5.000 de euro) pe 5 de ani, rata lunara este intre 565 de lei si 682 de lei. (vezi aici topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale).

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dacă aveți un împrumut la bancă, evitați restanțele la Biroul de Credit

"Dacă sunt în Biroul de Credit, pot lua un credit de nevoi personale?", întreabă o cititoare, la Întreabă Banca. Dacă aveți probleme cu plata la timp a ratelor la bancă,... detalii

Ce înseamnă discriminarea pe bază de IBAN în Europa?

Dacă lucrați, locuiți sau vizitați o altă țară din Europa, e bine de știut că nu trebuie să vă faceți un cont sau un card la o bancă din țara... detalii

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii