De ce face reclama unei firme imobiliare consilierul guvernatorului BNR si presedintele Fondului de Garantare a Depozitelor, Lucian Croitoru?

Autor:

Bancherul.ro
2015-02-22 22:42

Cand auzi ca Lucian Croitoru este citat in presa ca ne paste o “bula imobiliara”, te opresti o secunda ca sa vezi daca ai citit bine sau e vorba de vreo greseala de tipar. Mai ales daca traiesti in lumea reala si vezi ca pretul caselor continua sa scada, creditarea schioapata, economia gafaie. Adica, in timp ce toata lumea spera ca pretul caselor sa se stabilizeze macar, un cunoscut economist vine si ne spune ca ne asteapta o “bula”? Serios?

Dar cand consilierul guvernatorului Isarescu semneaza apoi el insusi un articol in care prezinta ecuatia pe baza careia a facut respectiva afirmatie, atunci merita sa ne puntem niste intrebari. Dar nu despre justetea afirmatiei, din pacate, ci despre contextul si interesele din jurul acesteia. 

Pentru ca, in chiar prima fraza din articolul semnat de Croitoru, se arata: “Ieri am facut o prezentare la o intrunire organizata de compania Colliers International Romania, una dintre cele mai mari firme care opereaza pe segmentul spatiilor pentru birouri ale pietei imobiliare”.

Asadar, ce interes are Lucian Croitoru in a face reclama acestei firme imobiliare? Pentru ca este evident pentru oricine ca daca un consilier al guvernatorului BNR spune ca urmeaza o bula imobiliara, a doua zi firma Colliers poate vinde o cladire mai scump decat ieri. Are ceva de castigat Croitoru din afacerea asta, in calitate de consilier al guvernatorului BNR?

Pentru ca e la mintea cocosului ca nu va urma nicio bula imobiliara, cel putin in acest an, in Romania sau alte tari din zona. In schimb, declaratia lui Croitoru poate provoca, imediat sau in cateva zile, o mica bula in buzunarele firmei de imobiliare. Apoi, declaratia cu bula imobiliara va fi uitata iar firma de imobiliare ramane cu banii in buzunare.

Daca afirmatia si eventual o demonstratie mai argumentata a lui Croitoru despre bula imobiliara ar fi fost facuta la BNR, poate ca merita o dezbatere.

Dar in conditiile in care, chiar in prima fraza a articolului, este mentionat contextul in care a fost facuta declaratia (greu de spus care a fost motivatia), nici macar nu mai merita sa ne intrebam cat de serioasa poate fi aceasta ipoteza, pentru ca imediat ne intrebam care sunt interesele lui Croitoru legate de aceasta firma.

Daca nu stiati, Croitoru nu e dar consilier al guvernatorului Isarescu, ci are si o functie de raspundere in sistemul financiar romanesc: este presedintele Consiliului de Administratie al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

Comentarii

De la: sclavul franculuiSubiect:

ARB

Comentariu:

Tataie daca bancile sunt pe pierderi de ce nu le inchideti .Afacere pe pierdere =faliment la voi camatari legali nu se aplice????????????????Mergi acasa sa cresti nepoti ,la o tabla in parc.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Banca ar trebui să motiveze de ce respinge un credit

"Banca mi-a refuzat aprobarea unui credit, fără să-mi dea nicio explicație. E normal așa ceva?", este una dintre întrebările primite frecvent de la cititori. Ultimul caz este cel al unui... detalii

Suma minima de plata la card inseamna ca platesti o dobanda mare

"Consumatorii să fie atenți la câteva lucruri: Dacă rambursează doar suma minimă de plată la un card de credit, vor plăti dobândă, însă dacă vor plăti rata întreagă din luna... detalii

Nu cumparati criptomonede!

Presedintele american Trump si sotia lui si-au lansat o criptomoneda care a fost cumparata, fireste, de multi oameni, sporindu-i rapid valoarea. "O criptomeda a presedintelui SUA nu poate sa scada... detalii

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii