Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în martie 2025 o creștere de 12,7% față de luna anterioară pe seria brută însă o scădere marginală (-0,3%) după ajustarea cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitatea, potrivit datelor comunicate de INS.
Față de aceeași lună a anului precedent, s-a înregistrat un avans de 4,9%, pe seria brută și de 3,4% în termeni ajustați cu sezonalitatea. Situația reflectă o tendință de ajustare a creșterii față de aceeași lună a anului anterior,valoarea din martie 2025 (+3,4%) fiind cea mai redusă din ultimele 12 luni. Cumulat după primele 3 luni, avansul a fost de 4%, T1 2025 față de T1 2024.
Desigur, înjumătățirea ritmului cifrei cumulate de afaceri în primul trimestru al anului curent față de ultimul trimestru al anului trecut poate fi pusă și pe seama efectului de bază dar ceea ce a contat în primul rând a fost neindexarea pensiilor și înghețarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul din noiembrie 2024.
Datele INS indicau o creștere anuală de 4,5% a puterii de cumpărare a salariului mediu (+9,7% nominal aferent lunii februarie dar încasat în martie, la o inflație de 4,86%), corelată cu o consolidare excesivă a pensiei reale (majorare nominală de 22,7% în termeni martie 2025/martie 2024, respectiv +17% în termeni reali).
De reținut, creșterile brute semnificative înregistrate în martie 2025 față de luna anterioară la produse alimentare, băuturi și tutun (+13,3%) și la produse nealimentare (+14,3%) s-au tradus în stagnare în primul caz (0%) și creștere marginală în al doilea (+0,8%) în termeni de sezonalitate. Pe segmentul de carburanți (+7,2% brut) s-a intrat, chiar, în domeniul negativ (-2,2%) după ajustare.
Comparativ cu aceeași lună din 2024, creșterea a rămas clară doar la produsele nealimentare (+11,6% brut și +8,4% ajustat sezonier). Pe segmentul de carburanți, +0,9% brut a devenit -2,3% ajustat sezonier, în timp ce scăderea cu -1,3% brut s-a tradus la recalculare într-un mic avans (+0,6%) în cazul magazinelor cu vânzare predominantă de produse alimentare.
Per total, evoluția consumului a fost sistematic în creștere pronunțată până la finele T3 2024 iar rezultatul cumulat de la începutul anului a atins maximul în septembrie (+10,9%), după intrarea în vigoare a majorării salariului minim net pe economie la mijlocul anului și recalcularea pensiilor (estimată a fi adus o creștere cu circa 22% a acestora). Ajustarea ulterioară a venit inevitabil pe fondul unui rezultat economic de doar +0,8% pe anul trecut.
Evoluția din comerț la începutul anului curent a survenit pe fondul rezultatelor relativ slabe la începutul lui 2025 din industrie (aflată în scădere până sub nivelul din urmă cu opt ani) și construcții (evoluție sezonieră), a blocării majorărilor de salarii bugetare și neindexării pensiilor, sub presiunea necesității de ajustare bugetară (deocamdată nereușită) și a creșterii datoriei externe la valori necomunicate oficial.
Nu există comentarii pentru această știre.
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în martie 2025 o creștere de 12,7% față de luna anterioară pe seria brută însă o scădere... detalii
România a păstrat în februarie 2025 a doua poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. După o scădere cu 0,1 puncte procentuale față de... detalii
România este a doua țară din UE ca pondere a salariaților cu venituri mici, potrivit datelor analizate și publicate de Eurostat pentru anul 2022. Cu un nivel de 23,9%, adică... detalii
România s-a situat în T2 2024 pe locul al treilea în UE la creșterea costului muncii, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +15,0%, țara noastră a fost... detalii