BANCI | Stirea Zilei

Abuzurile executorilor judecatoresti si ale bancilor in cadrul procedurilor de executare silita prin poprirea conturilor, validate de Guvern prin contestarea la Curtea Constitutionala a unei legi care vrea sa le elimine

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-08 21:55

Sediul Guvernului din Piata Victoriei, in Bucuresti, 8 noiembrie 2016

Executorii judecatoresti si bancile comit deseori abuzuri in cadrul aplicarii procedurilor de executare silita prin poprirea salariilor si a conturilor bancare ale romanilor datornici la banci, IFN-uri sau alte institutii, precum retinerea integrala a veniturilor lunare sau a unor sume mai mari de maxim jumate din salariu, incalcand astfel prevederile Codului de procedura civila.

Exista, de asemenea, cazuri cand oamenilor li se iau chiar si ajutoarele sociale, precum alocatiile si indemnizatiile pentru copii sau pensiile de handicap, cu toate ca legea interzice retinerea acestor tipuri de venituri.

Bancile si executorii judecatoresti au ajuns chiar in situatia absurda de a pune poprire chiar si pe conturile aferente propriilor credite si carduri de credit acordate unor clienti care au popriri pentru datorii la alte banci, astfel ca oamenii nu-si pot plati ratele si ajung sa acumuleze noi datorii.

Ca sa nu mai vorbim de numeroasele situatii in care oamenii se trezesc cu conturile si cardurile blocate peste noapte, fara sa fie anuntati in prealabil, desi legea prevede aceasta obligatie atat pentru executori cat si pentru banci.

Iata cateva dintre cele mai recente reclamatii privind abuzurile comise de banci si executori, in cadrul popririi conturilor, primite pe pe site-ul Reclamatiibanci.ro:

- “Luna trecuta am avut o poprire pe salariu de 950 lei, iar luna aceasta mi.au retras apoape toți banii din cont, adică mai mult decât este legal.Unde ma pot adresa sa.mi recuperez banii? Din tot salariul mi.au lăsat doar 90 lei”. (vezi aici detalii)

- "Am un salariu de aproape 1200 lei, este posibil ca din cauza datoriilor sa-mi traga aproximativ 1000 lei? Adica nimeni nu poate trai cu 200 lei pe luna." (vezi aici detalii

- "Banca imi opreste 2/3 din salariu lunar, adica cam 500, dar trimite catre executor 188 din doua in doua luni. De ce nu vireaza tot ce opreste? Sau e normal daca executorul a trimis poprire si la banca si la angajator? Angajatorul opreste 1/3 si banca 2/3, pentru acelasi credit?" (vezi aici detalii)

- “BCR a retinut abuziv pensia de intretinere a copulului in contul unei popriri. Ce pot sa fac? Unde pot face reclamatie?” (vezi aici detalii)

- “Poprirea se poate face pe un cont folosit doar pentru alocatiile copiilor? In acel cont, singurul cont personal, sunt virati numai sumele aferente alocatiilor. Am primit instintare ca a fost blocat contul (Banca Transilvania) si ca pot ridica banii doar de la ghiseu.” (vezi aici detalii)

- "Raiffeisen Bank mi-a poprit contul cu banii din alocatia copilului, desi, din cate am aflat, nu au voie sa retina banii din alocatie, iar banca stia ca in respectivul cont primeam doar banii de alocatie. Ce pot sa fac?" (vezi aici detalii)

- “Ieri am primit dupa incasarea salariului, in jur de 2000 ron, o instintare din partea ING ca mi-au indisponibilizat suma din cont pentru un credit Cetelem de 3000 ron, suma pentru care sunt in discutii cu executorul pentru plata esalonat. In momentul de fata eu figurez cu -1035 ron in cont, din cate stiu se poate opri maxim 1/3 din salariu, acesta fiind singurul venit ce imi asigura existenta. Poate fi acesta un caz de abuz? Imi pot recupera macar o parte din salariu, mai putin cei 1/3 care se pot opri legal?” (vezi aici detalii)

- “Luna trecuta mi-a fost virat intreg salariul (in 2 transe - pe 16 si pe 18) catre executorul judecatoresc. Mentionez ca nu am fost anuntat de catre niciun reprezentant al bancii la care am deschis acest cont. Cum pot sa reintru in posesia sumei cuvenite?” (vezi aici detalii)

- “Raiffeisen Bank mi-a poprit toate conturile, inclusiv cel in care primesc diurna pentru o deplasare in strainatate, desi aceasta nu poate fi poprita. Eu momentan sunt in delegatie in alta tara si nu am bani sa ma intorc in tara. Se poate face ceva in sensul deblocarii acelui cont?

- “Dupa cateva zile de la plata ratei lunare la cardul de credit Avantaj de la Credit Europe Bank, mi-au trimis un SMS ca am restanta la plata ratei. La call center mi-au spus ca a fost poprit contul pentru alta datorie, insa mie mi s-au retinut deja o treime din salariu pentru respectiva datorie. BEJ-ul (Biroul Executor Judecatoresc) nu vrea sa-mi deblocheze contul pe motiv ca nu vrea cel care a cerut poprirea, desi le-am demonstrat cu acte ca fac un abuz si ca pana la urma cu restul de 2/3 din salariu fac ce vreau, veniturile mele sunt doar din salarii. Le-am adus adeverinta de la serviciu din care reiese ca angajatorul imi opreste deja 1/3 din venit, le-am pus la dispozitie contul de salariu din care s-au virat banii pe cardul de credit, pentru a demonstra ca eu platesc din contul unde primesc salariu. Chiar nu pot sa inteleg, ce interes au.

Iar in final, un strigat de indignare la adresa executorilor judecatoresti, primit chiar astazi de la un cititor:

- “Atata timp cat nu creati locuri de munca si traiti de fapt din munca noastra, ceea ce faceti prin blocarea conturilor este o crima cu premeditare. Ce ar trebui sa facem? Sa furam, sa ucidem? Ne luati dreptul la existenta! N-ar fi mai simplu sa ne puneti la zid si sa terminam odata? Pentru ce sunt atatia avocati care nu fac nici o preventie de nici unfel? Nu stiu cum sa ne jupoaie de tot ce mai avem speculand orice neajuns care ni se intampla in favoarea lor, caci n-au din ce trai.Este o gandire ineficienta. VINOVATII PRINCIPALI SUNT DOAR CEI CARE NE CONDUC FARA SA AIBA O VIZIUNE CORECTA ASUPRA LUCRURILOR. DE CE EXECUTORII NU FAC DE FAPT PREVENTIE? ( IN ATENTIA GUVERNULUI)

Toate aceste probleme sunt cauzate in principal de aplicarea defectuoasa a procedurilor de executare silita prin poprire de catre executorii judecatoresti si comunicarea slaba pe care acestia o au cu bancile.

Parlamentul propune o lege pentru prevenirea abuzurilor executorilor, dar Guvernul o contesta

Toate aceste abuzuri privind popririle au ajuns si la urechile parlamentarilor, care au initiat un proiect de lege, semnat chiar de sefa PNL, Alina Gorghiu, prin care se incearca tocmai evitarea acestor probleme, prin obligarea executorilor judecatoresti sa-si asume niste responsabilitati suplimentare in cadrul procedurilor de poprire.

Astfel, legea prevede ca "executorii judecătoreşti sunt obligaţi să se asigure, pe tot parcursul executării, că acelaşi titlu executoriu nu este pus în executare atât la locul de muncă şi/sau de plată al debitorului, cât şi la conturile sale bancare."

De asemenea, legea mai prevede ca "veniturile debitorilor virate în conturile lor bancare, de către plătitorii acestor drepturi, după efectuarea reţinerilor din acestea în baza unui titlu executoriu, potrivit legii, nu mai pot face obiectul nici unei alte reţineri ulterioare, sub nici un motiv."

In acelasi timp, "executorii sunt obligaţi să se asigure atunci când extind executarea silită la conturile bancare ale persoanelor fizice debitoare, că sumele pentru care se solicită executarea nu sunt dintre cele prevăzute la art.1 (din salarii) iar acestea nu au mai făcut obiectul unor alte executări silite anterioare."

Se pare insa ca executorilor judecatoresti nu le-a convenit acest proiect de lege, care-i responsabilizeaza si-i obliga sa evite abuzurile la adresa oamenilor.

Doar astfel se poate explica decizia guvernului Ciolos de a contesta la Curtea Constitutionala legea adoptata recent de Parlament, in ciuda faptului ca aceasta a fost semnata chiar de sefa PNL, Alina Gorghiu, cea care l-a propus pe Ciolos sa fie viitorul premier al partidului dupa alegeri.

Culmea este ca in contestatia adresata Curtii Constitutionale, guvernul Ciolos nu are, practic, nicio obiectie concreta la prevederile proiectului de lege mentionate mai sus, ci aduce doar critici generale, copiate din alte sesizari de neconstitutionalitate, precum lipsa claritatii si previziunii normelor legale. (vezi aici detalii)

Taguri: First Bank  Curtea Constitutionala  ING Bank  TBI Bank  reclama inselatoare  Raiffeisen Bank  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  BNP Paribas Personal Finance  reclamatie Unicredit  recuperare creante  Credit Europe Bank  Reclamatiibanci.ro  poprire  carduri de credit  executori judecatoresti  cont bancar firma  Executare silita  

Comentarii

Georgescu Giani
Dauna victimile strazii
Buna seara. Ma numesc Georgescu Giani. In 2012 am avut un accident auto. Cel care ma lovit nu avea asigurare si nici itp sa ma poata despagubi. Eu am apelat la victimele strazii. Le.am prezentat dauna,le-am dat numele celui care ma lovit. Ei despacubindu.ma cu 13000 lei. Cel care ma lovit ma dat in judecata pentru a putea circula pe timpul procesului. Eu nu mi-am dat interesul pentru proces el aducand martori mincinosi si scotand culpa comuna. Cei de la victimele strazii mi.au cerut jumatate din bani inapoi. Eu nu am fost de acord si ei m-au dat pe mana executorului judecatoresc beja-lex. Stabilind de comun acord cu ei sa le dau banii inapoi in 18 rate a cate 500 lei pe luna.atat aveam salariul pe atunci. Stabilind asta printr.un angajamant de plata in care nu specifica nimic de dobanda. Ei acum dupa ce am terminat ratele imi cer dobanda la banii datorati. Este legal? Ei neraspunzand la telefon sau email pentru a-mi da detalii despre dobanda

Popa Aura
In legatura cu popririle pe care executorii le pun pe conturile de pensii de boala si handicap!..
Doi executori di Ploiesti,acum aproximati 2 ani au mers la B C R ploiesti si au sustras din conturile a 2 pensionari cu pensie de boala si resp.de handicap sumele de 150 de lei per.fiecare neavind la mina nici un fel de hotarire judecatoreasca.Cei doi pensionari au mers la Politia mun.Ploiesti si au depus plingere luind ca divada extrasul de cont.Cei 2 executori din cadrul IFN fiind obligati sa le returneze banii furati si depusi in contul lor la Libra Bank.Dupa doi ani de la incident,ceidoi executori s-au gindit la un jaf mult mai performant,si anume sa o execute intr-un dosar fals in cadrul caruia nu facea parte,pe sotia pensionara fraudata impreuna cu sotul ei de acestia acum doi ani.Cei doi ex.IFN.,au trimis la aceasta acasa un plic adus prin intermediul a 2,oficii postale(cu stampila of.9 si resp.of.16),inexistente in Ploiesti si o hotarire judecatoreasca a unui condamnat ,dosar din care femeia nu face parte ai cu ajutorul caruia au pus poprire pe conturile bancare de pensie ale acesteiasi oe cardurile bancare,fara nici un drept si fara nici o justificare reala,folosindu-se de fals si uz de fals cu tupeu..tot ei intr-un alt dosar la fel de fals il excuta prin casa de pensii pe sotul acesteia de 12 ani de zile oprind in fiecare luna niste bani din pensia acestuia fara nimic justifictiv si nici un act real cu care ar putea demonstra acest ilegal abuz provocind acestui pensionar un prejudiciu de aproximativ 30000 estimat in decursul a 12 ani de abuz in cadrul unei popriri ilegale,ceea ce ar fi vrut sa continue inca....ani cu sotia acestuia agresata de cei doi executori criminal si abuziv din punct de ved financiar referitor la fasul si uzul de fals,trafic de influenta excrocare si sustragere din fondurile acestora de pensii a unor bani neaveniti si necuveniti si mai ales nejustificati!!!....unde este Politia Romana?-Popa Aura Stefania din Ploiesti tel:+40745603606

toma
Bună dimineața
Mi-au făcut proprie pe cont pentru o datorie de acum 13 ani fără să fiu anunțat. Este o sumă colosală. 37500 ron. Ce pot face în această situație.Mulțumesc.

Maria Florea
Proprire pe 50%din salar
Buna ziua ce trebuie sa fac sa imi retina o treime din salar,? Mie imi retin 50%

Totu maria lacramioara
Datorie executor judecătoresc
Va rog frumos cine ma poate ajuta mi sa tras din salar datoria de 5000 de lei de fapt mai mult de cat trebuia,am sunat la executor si mi sa spus ca mai am peste 3000 de lei de platit deci peste datoria care am avuto la executor va rog frumos spunețimi unde mă pot adresa cu problema meaAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)

Pe baza reclamatiilor primite de la cititori, am intocmit o lista a aplicatiilor si platformelor de investitii in actiuni si criptomonede prin care se deruleaza fraude online (scams). De asemenea, publicam si lista platformelor de criptomonede care sunt folosite detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

CEC Bank, ING Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania si Garanti BBVA sunt, in ordine, bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare. In cazul dobanzilor variabile pe toata perioada de creditare, topul este urmatorul: CEC Bank, Intesa, detalii

  

Ultimele Comentarii