Dobanzile la credite si depozite si-au continuat traiectoria descendenta si in luna iulie, cu toate ca BNR nu se mai atinsese de rata de referinta din februarie, preferand in schimb sa mentina un exces de lichiditate pe piata monetara.
Astfel, conform ultimelor date statistice prezentate de BNR, dobanda medie pentru depozitele in lei ale populatiei in banci a scazut in luna iulie 2014 la 3,09% pe an, de la 3,17% in luna precedenta. In iulie 2013, dobanda la depozite era de 4,77% iar in decembrie 2012 de 5,64%. (vezi graficul)
Bancile platesc mult mai putin pentru economiile firmelor, dobanda fiind in scadere de la 1,88% in iunie la 1,81% in iulie 2014. In urma cu un an, firmele primeau o dobanda medie de 4,05% pentru depozitele in lei.
Pe de alta parte, bancile au majorat costul creditelor in lei pentru firme, dobanda crescand de la 6,01% in iunie la 6,39% in iulie. In urma cu un an, dobanda la creditele pentru firme era de 8,63% pe an.
In privinta creditelor pentru populatie, tendintele difera in functie de tipul creditului: dobanda anuala efectiva medie (dobanda plus comisioane) la creditele de consum a crescut usor in iulie la 11,64%, fata de 11,57% in iunie. In iulie 2013, dobanda era 14,83%.
La creditele ipotecare, dobanda anuala efectiva (DAE), dobanda a constinuat sa scada, de la 5,50% in iunie la 5,22% in iulie 2014. In iulie 2013, dobanda era 7,36%.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii