ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Vânzările cu amănuntul, în pierdere de viteză in luna august 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-10-10 07:11

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna august 2022 față de luna anterioară cu 2,7% pe seria brută dar numai +0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Dispunerea favorabilă a datelor de activitate în calendar a ameliorat rezultatul brut. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 4,5% în termeni bruți (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni) și de +3,7% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe primele opt luni ale anului a rămas sub pragul de 5% (deși valoarea ajustată sezonier a rămas ceva mai ridicată, respectiv 5,9%).

Această evoluție a fost determinată de reducerea cu 2,5 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+12,1% aferent lunii iulie dar încasat în august, la o inflație de 15,3%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -4%, în pofida majorării nominale de 10% a punctului la începutul anului).

Ar fi de subliniat avansul scăzut al volumului lunar al cifrei de afaceri în termeni ajustați la toate categoriile monitorizate, de doar +1,1% la produse nealimentare față de luna precedentă, +0,6% la produse alimentare, băuturi și tutun și +0,2% în comerțul cu amănuntul al carburanților.

Valorile sunt mai mari dacă se face raportarea la aceeași lună a anului anterior dar se observă o tendință de scădere, doar conjunctural temporizată ca rezultat brut. Respectiv +2,2% în august 2022 față de +4,3% pe primele 8 luni (în termeni ajustați) la produse alimentare, +2,8% față de +4,6% la nealimentare și +8,4% față de +8,5% la carburanți.

Inițial, creșterea economică estimată curent de instituțiile internaționale peste valoarea curentă a CNSP de 3,9% s-a făcut pe calea expandării consumului.

Odată cu avansul pe T2, determinat în principal de majorarea stocurilor și cu ajustarea veniturilor în termeni reali, se profilează o încetinire semnificativă a economiei, influențată și de perspectivele destul de slabe ale principalilor parteneri comerciali.

Din păcate, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu patru ani), și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -3,4% pentru 2022) s-au accentuat dezechilibrele externe.

Acestea ajunseseră deja la 18,8 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii iulie 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele șapte luni ale anului a avansat cu circa 65%, la aproape 15 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaAvansul PIB pe 2022, confirmat la 4,8%. Rezultatul nominal, cu 3 miliarde euro sub așteptări

Institutul Național de Statistică a anunțat rezultatul provizoriu de creștere economică pe 2022 la valoarea de 1.412.457,4 milioane lei, cu ceva mai mult de 1% SUB valoarea prognozată oficial la 1.427.300 milioane lei și utilizată ca referință pentru alți indicatori detalii

Comerțul cu amănuntul a început anul 2023 cu o creștere de 5,7%

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna ianuarie 2023 față de luna anterioară cu 22% pe seria brută dar a crescut cu 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

PIB: +4,8% pe 2022, după un avans surprinzător în T4

Produsul Intern Brut pe ultimul trimestru din 2022 a crescut cu 4,6% în termeni reali și cu 5% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe cele patru trimestre ale anului anterior a detalii

Deficitul comercial, majorat cu 44% anul trecut. Acoperirea importurilor cu exporturi, la doar 76%

Exporturile au scăzut în decembrie 2022 la cel mai scăzut nivel lunar de anul trecut, doar 6,7 miliarde euro, iar deficitul comercial a revenit peste pragul de 3 miliarde euro, potrivit datelor publicate de INS. Ritmul de creștere al exporturilor față detalii

  

Ultimele Comentarii