ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Producția industrială, în scădere cu 5% pe primul semestru

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-08-19 11:09

Producția industrială a consemnat în iunie 2023 o scădere de 5,8% pe seria brută, respectiv de 2,1% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare.

Astfel, sezonalitatea a limitat conjunctural înrăutățirea rezultatului brut dar perspectiva rămâne îngrijorătoare. 

În condițiile efectului de bază nefavorabil, dat de revenirea ceva mai bună a activității industriale, în ton cu restul economiei la începutul lui 2022, evoluția pe primele șase luni față de aceeași perioadă a anului precedent a fost semnificativ mai slabă, respectiv -4,8% pe seria brută și de -5% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate.

Reamintim că per total 2022, producția industrială consemnase deja o diminuare de -2,3%, ceea ce ar fi trebuit să constituie un semnal de alarmă, în pofida nivelului de creștere economică estimat curent a fi de 1,7% brut (însă 2,8% ajustat sezonier), industria fiind sectorul cu cea mai mare contribuție în formarea PIB.

Surprinzător, prognoza de vară referitoare la industrie a Comisiei Naționale de specialitate pentru anul 2023 a păstrat la același nivel valoarea adăugată brută în industrie (-0,2%). Din păcate, reintrarea pe creștere nu se întrevede iar valoarea din primul semestru ar prespune o performanță greu de imaginat în al doilea semestru pentru a mai atinge valoarea prognozată.

În structură, trebuie remarcat că industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut o scădere de -6,6% față de luna anterioară și de -6% comparativ cu aceeași lună din 2022. Pe primul semestru din 2023, rezultatul de -4,2% ar presupune o revenire puternică pentru apropierea de nivelul atins în 2022.

Pe fondul temperării conjunturale a cotațiilor prețurilor la petrol și gaze naturale și al unei ierni mai blânde, s-a consemnat o scădere a activității pe segmentul de energie (-9,4% față de aceeași lună a anului precedent și -11,2% cumulat după primele 6 luni). Pe segmentul extracției, rezultatul relativ bun din iunie (+6,3% față de iunie 2022, altminteri singurul pozitiv la nivel sectorial) a adus valoarea pe perioada trecută de la începutul anului la +2,9%.

Rezultatul pe iunie 2023, sub cel din iunie 2016
Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună iunie pe intervalul 2016 - 2023, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Situația este problematică, conform datelor INS, deoarece producția industrială în ultima lună din S1 2023 a ajuns, în termeni reali, sub nivelul din urmă cu șapte ani (rezultatul din luna iunie 2020 este explicabil, la începutul pandemiei Covid).

Printre ramurile industriale care au mers ceva mai bine pe primele șase luni din 2023, se numără fabricarea de calculatoare și produse electronice și optice (+11,5%), serviciile anexe extracției (+8,5%0, producția de autovehicule de transport rutier (+7,8%), cea de mașini, utilaje și echipamente (+3,6%), produse farmaceutice (+4,4%) și extracția petrolului brut și a gazelor naturale (+4,4%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate s-au situat ramuri precum prelucrarea lemnului (-24,2%), industria metalurgică (-23,0%), fabricarea de îmbrăcăminte (-15,4%), substanțelor și produselor chimice (-15,3%), fabricarea unor produse din minerale nemetalice (-13,8%), de mobilă (-13,0%), extracția cărbunelui (-11,7%), echipamente electrice (-11,2%) și produse textile (-11,0%).

Dintre marile grupe industriale, singurul rezultat pozitiv s-a consemnat pe segmentul bunurilor de capital (+4,6%). În același timp, bunurile de folosință îndelungată au avut o scădere semnificativă (-17,1%), bunurile intermediare au ajuns la -11,1% iar bunurile de uz curent au înregistrat cea mai mică diminuare (-3,9%). 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 



 

Ultimele Comentarii