ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Producția industrială, în scădere îngrijorătoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-18 07:26

Producția industrială a consemnat în august 2023 față de luna anterioară o scădere de -7,6% în serie brută și -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare.

Astfel, sezonalitatea a ameliorat conjunctural rezultatul brut consemnat oficial însă perspectiva rămâne îngrijorătoare. 

Comparativ cu aceeași lună din 2022, rezultatul a fost de -5,8% brut și -5,6% ajustat. Evoluția cumulată pe primele opt luni față de aceeași perioadă a anului precedent a fost neașteptat de slabă, respectiv -5,1%, atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate.

Reamintim că per total 2022, producția industrială consemnase deja o diminuare de -2,3%, ceea ce ar fi trebuit să constituie un semnal de alarmă, în pofida nivelului de creștere economică estimat curent a fi de 1,7% brut (deși 2,8% ajustat sezonier), industria fiind sectorul cu cea mai mare contribuție în formarea PIB.

Surprinzător, prognoza de vară referitoare la industrie a Comisiei Naționale de specialitate pentru anul 2023 a păstrat la același nivel valoarea adăugată brută în industrie (-0,2%). Din păcate, reintrarea pe creștere nu se întrevede iar valoarea la 8 luni ar prespune o performanță greu de imaginat în ultimele patru luni ale anului, pentru a mai atinge valoarea prognozată.

În structură, trebuie remarcat că industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut o scădere puternică, atât față de luna anterioară (-8,9%) cât și comparativ cu aceeași lună din 2022 (-6,2%). După două treimi din 2023, rezultatul de -4,6% ar presupune o revenire de circa șapte procente în ultimele patru luni pentru apropierea de nivelul atins în 2022.

În contextul creșterii conjuncturale a cotațiilor prețurilor la petrol și gaze naturale, s-a consemnat o creștere a activității pe segmentul de industrie extractivă (+1,2% față de iulie 2023 și +6,8% comparativ cu august 2022, ceea ce a dus la un rezultat de +3,5% cumulat la opt luni). Pe partea de energie, rezultatele au fost în scădere pe toată linia, ajungând deja la -10,9% pe perioada ianuarie - august.

Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună august pe intervalul 2016 - 2023, cu referința în nivelul mediu consemnat pentru anul de referință 2015 (valoare 100). Situația rămâne problematică, conform seriei statistice oficiale, deoarece producția industrială în august 2023 s-a situat în termeni reali sub nivelul din urmă cu șapte ani.

Printre ramurile industriale care au obținut rezultate mai bune pe primele opt luni din 2023, se numără serviciile anexe extracției (+11,1%), fabricarea de calculatoare și produse electronice și optice (+10,6%), producția de autovehicule de transport rutier (+6,2%) și extracția petrolului brut și a gazelor naturale (+5,2%). 

La polul opus s-au situat ramuri precum prelucrarea lemnului (-24,1%), industria metalurgică (-19,1%), fabricarea produselor textile (-15,3%), extracția cărbunelui (-15%), confecționarea de îmbrăcăminte (-14,9%), producerea de mobilă (-13,8%), industria chimică (-12,7%), fabricarea unor produse din minerale nemetalice (-11,9%) și producția de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-10,9%).

Dintre marile grupe industriale, singurul rezultat pozitiv s-a consemnat pe segmentul bunurilor de capital (+2,2%). În același timp, bunurile de folosință îndelungată au avut o scădere semnificativă (-15%), bunurile intermediare au ajuns la -9,7%, industria energetică la -8,1% iar bunurile de uz curent au înregistrat o diminuare ceva mai mică (-4,3%). 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 



 

Ultimele Comentarii