BANCI | Lege plafonare dobanzi credite

Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-17 13:45

Proiectele de lege privind plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de la banci si IFN-uri de firmele de recuperare se discuta astazi in Comisia Economica a Camerei Deputatilor, in vederea emiterii unui aviz pentru elaborarea raportului final, care va fi elaborat de Comisiile pentru Buget si Juridica.

La discutii sunt invitati:

Ministerul Finanţelor Publice
Banca Naţională a României
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
Asociaţia Română a Băncilor
Consiliul Investitorilor Străini
Asociația Societăților Financiare din România (ALB România)
Patronatul Creditului IFN
Confederația Patronală Concordia
EOS KSI România S.R.L
Asociația Societăților Financiare din România (ALB România)

Cele doua legi erau programate pentru discutii in 27 martie, in comisiile reunite de buget-finante si juridica din Camera Deputatilor, in vederea raportului final, inainte de a fi puse pe ordinea de zi a Parlamentului pentru votul final, insa dezbaterile au fost amanate, in asteptarea punctelor de vedere din partea unor autoritati, precum Banca Nationala a Romanei, care a discutat aceste legi in ultima sedinta de politica monetara din aceasta luna.

Guvernul lasa Parlamentul sa decida oportunitatea legii

Intre timp, si Guvernul si-a exprimat pozitia oficiala fata de proiectul de lege privind plafonarea dobanzilor la credite.

Mai bine spus, Guvernul Dancila nu si-a exprimat punctul de vedere, precizand ca “Parlamentul va decide asupra oportunitatii adoptarii acestei initiative legislative”.

Guvernul a comentat, insa, doar primul aliniat al proiectului de lege, referitor la dobanzile penalizatoare, nu si aliniatul care prevede plafonarea dobanzilor.

Astfel, art.5 aliniatul 1 al proiectului adoptat de Senat prevede urmatoarele:

“In raporturile juridice dintre consumatori si profesionisti, inclusiv comercianti, dobanzile penalizatoare pot produce dobanzi (observati exprimarea initiatorului legii, senatorul PNL, Daniel Zamfir, recent exclus din PNL! n.r.) doar in baza unor conventii speciale si numai pentru depasirea scadentei cu mai mult de un an.”

Fata de aceasat prevedere, Guvernul a facut urmatoarele observatii:

“Dobanda reprezinta pretul pe care creditorul il percepe pentru serviciul oferit, sens in care adaugarea unei dobanzi la dobanda penalizatoare nu este justificata. (Asadar, Guvernul a inteles ca legea prevede adaugarea de dobanzi la dobanda penalizatoare! n.r.)

Mai mult decat atat, asa cum este demonstrat in practica, conventiile incheiate intre consumatori si creditori/comercianti, sunt redactate (observati virgula dintre subiect si predicat! n.r.) in prealabil de catre acestia din urma, consumatorul neavand puterea de negociere a contractului. (Asadar, Guvernul spune ca un comerciant poate impune consumatorilor contracte redactate indiferent de prevederile legale in vigoare!)

Creditorul are interesul de a declara cat mai tarziu scadenta anticipata, astfel incat sa perceapa dobanzi si dobanzi penalizatoare, cu atat mai mult cu cat, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.52/2016, dupa declararea scadentei anticipate, creditorul poate percepe doar dobanzi penalizatoare, iar dupa inceperea executarii silite, acesta nu mai are dreptul sa perceapa dobanzi/dobanzi penalizatoare (art. 55 si 56).

Cu privire la intentia de reglementare, precizam ca, in ceea ce priveste modificarea unor contracte aflate in curs de derulare, sunt relevant considerentele Curtii Constitutionale din cuprinsul Deciziei nr.623/2016 conform carorar “avand in vedere ca Legea nr.77/2016 reprezinta o aplicare a teoriei impreviziunii la nivelul contractului de credit, prevederile acesteia nu retroactiveaza.”

Prin urmare, in masura in care, in situatia de fata, reglementarea nu poate fi apreciata ca fiind o aplicare a teoriei impreviziunii, aceasta ar putea fi considerata retroactiva, cu incalcarea prevederilor art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata."

BNR a publicat un documentar intitulat „Abordările diferite în statele membre UE privind controlul ratelor dobânzii”. (vezi aici detalii)

Nici Consiliul Concurentei, care ar trebui sa aiba primul cuvant in aceasta chestiune, nu si-a anuntat pozitia fata de acest proiect de lege. (vezi aici detalii)

Datoriile preluate de firmele de recuperare ar putea fi plafonate la dublul valorii de cumparare

In aceeasi sedinta de astazi se va da avizul si la legea de plafonare a datoriilor preluate de la banci si IFN-uri de firmele de recuperare la maxim de doua ori peste pretul la care au fost cumparate. (vezi aici proiectul)

De exemplu, daca un credit de 10.000 de lei a fost cesionat de o banca la un pret de 1.000 de lei (adica 10% din valoarea creditului, acesta fiind pretul mediu al pietei, conform BNR), firma de recuperare va mai putea cere de la datornic cel mult 2.000 de lei, fara alte costuri suplimentare.

Vanzarea creditelor neperformante catre firmele de recuperare creante a fost criticata anul trecut atat de BNR, cat si de Ministerul Finantelor.

“În ultimii doi ani, băncile au vândut portofolii substanțiale de NPL ale populației și firmelor la prețuri foarte scăzute, situate, în medie între 8,5% și 10% din valoarea nominală a creditelor, astfel ca se justifică analiza ANAF din perspectiva legalității eventualelor optimizări fiscale efectuate în cadrul acestor operațiuni”, conform prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. (vezi aici detalii)

Iar fostul ministru al Finantelor, Ionut Misa, a acuzat bancile ca au facut optimizari fiscale prin vanzarea creditelor neperformante: "au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-a diminuat profitul", a declarat Misa. (vezi aici detalii)

ACTUALIZARE

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite a fost avizata de Comisia Economica a Camerei Deputatilor, unde deputatii PSD, in majoritate, au declarat ca sustin legea, exprimandu-si critici cu privire la dobanzile ridicate practicate de IFN-uri.

De asemenea, Liliana Minca, vicepresedintele ANPC, a declarat ca este de acord cu legea, in vederea protejarii consumatorilor.

Raportul final al legii, inaine de votul Parlamentului, va fi dat insa de comisiile de buget si juridica, in cadrul unei sedinte viitoare, care inca nu a fost programata.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Lege plafonare dobanzi credite



Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)

Proiectele de lege privind plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de la banci si IFN-uri de firmele de recuperare se discuta astazi in Comisia Economica a Camerei Deputatilor, in vederea emiterii unui aviz pentru elaborarea raportului final, care va fi elaborat de detalii

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor

Proiectul de lege privind plafonarea dobanzilor la credite, initiat de senatorul PNL Daniel Zamfir, prietenul avocatului Gheorge Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, nu a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri, 4 aprilie, a comisiei pentru buget, finante si detalii

Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!

“Numai bou-i consecvent!” a raspus senatorul PNL Daniel Zamfir la intrebarea daca e dispus sa negocieze cu bancile si IFN-urile alte plafoane pentru dobanzile la credite fata de nivelurile de 18% la creditele de consum si de 2,5 ori peste dobanda BNR la creditele ipotecare, propuse detalii

Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)

Legea de plafonare a dobanzilor la credite (Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii