www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareVânzările cu amănuntul, în pierdere de viteză in luna august 2022

Autor: Bancherul.ro
2022-10-10 07:11

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna august 2022 față de luna anterioară cu 2,7% pe seria brută dar numai +0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.


Dispunerea favorabilă a datelor de activitate în calendar a ameliorat rezultatul brut. 


Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 4,5% în termeni bruți (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni) și de +3,7% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe primele opt luni ale anului a rămas sub pragul de 5% (deși valoarea ajustată sezonier a rămas ceva mai ridicată, respectiv 5,9%).


Această evoluție a fost determinată de reducerea cu 2,5 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+12,1% aferent lunii iulie dar încasat în august, la o inflație de 15,3%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -4%, în pofida majorării nominale de 10% a punctului la începutul anului).


Ar fi de subliniat avansul scăzut al volumului lunar al cifrei de afaceri în termeni ajustați la toate categoriile monitorizate, de doar +1,1% la produse nealimentare față de luna precedentă, +0,6% la produse alimentare, băuturi și tutun și +0,2% în comerțul cu amănuntul al carburanților.


Valorile sunt mai mari dacă se face raportarea la aceeași lună a anului anterior dar se observă o tendință de scădere, doar conjunctural temporizată ca rezultat brut. Respectiv +2,2% în august 2022 față de +4,3% pe primele 8 luni (în termeni ajustați) la produse alimentare, +2,8% față de +4,6% la nealimentare și +8,4% față de +8,5% la carburanți.


[1]


Inițial, creșterea economică estimată curent de instituțiile internaționale peste valoarea curentă a CNSP de 3,9% s-a făcut pe calea expandării consumului.


Odată cu avansul pe T2, determinat în principal de majorarea stocurilor și cu ajustarea veniturilor în termeni reali, se profilează o încetinire semnificativă a economiei, influențată și de perspectivele destul de slabe ale principalilor parteneri comerciali.


Din păcate, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu patru ani), și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -3,4% pentru 2022) s-au accentuat dezechilibrele externe.


Acestea ajunseseră deja la 18,8 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii iulie 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele șapte luni ale anului a avansat cu circa 65%, la aproape 15 miliarde euro.