ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Prețurile din industrie - scădere anuală cu peste 3%, mai pronunțată la intern

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-04 05:48

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut în august 2023 cu 0,68% față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS.

Ajutată și de efectul de bază favorabil, s-a consemnat o diminuare semnificativă în termeni anuali a acestui indice, până la -3,33% (de la -0,88% în iulie), în condițiile în care pe piața internă s-a coborât la -4,13% iar pe cea externă s-a ajuns la -1,38%. 

De reținut, IPPI intern a trecut în domeniul negativ după un rezultat de -1,30% față de iulie, semnificativ sub nivelul IPPI la livrările externe (trendul de scădere sistematică anterior s-a inversat, cu +0,82% în august, în pofida unui curs foarte stabil față de euro).

Desigur, a contat și efectul de bază dar semnalul transmis în economie este foarte important.

Una peste alta, datele INS au consemnat valori ANUALE din ce în ce mai reduse în ultimele 12 luni iar trecerea în domeniul negativ se va păstra pe termen scurt.

De reținut, ecartul între evoluția prețurilor de profil la intern și a celor de pe piața externă s-a diminuat rapid, de la circa 12 puncte procentuale în aprilie-mai, pentru ca situația să se inverseze în august (2,75 puncte procentuale mai puțin la intern).

În structură, s-a consemnat o creștere față de luna precedentă doar pe segmentul bunurilor de uz curent (+0,65%, cu un record de +10,68% față de august 2022). Prețurile au scăzut în rest pe toată linia, cu valori similare la bunurile de capital (-0,40% lunar dar +4,73% anual) și bunurile de folosință îndelungată (-0,58%, respectiv +4,79%).

De reținut situația de la bunurile intermediare, îndeobște exportate pentru a fi încorporate apoi în bunuri finite (-0,41% față de iulie 2023 și, atenție, -3,91% comparativ cu august 2023, ceea ce ar putea avea o legătură cu încasările bugetare slabe la impozitul pe profit). Cele mai mari scăderi s-au consemnat în industria energetică (-1,54% lunar și -11,60% anual).

Din păcate, în contextul reducerii prețurilor la energie și materii prime, productivitatea muncii a scăzut (-5,8% media pe primele șapte luni ale anului curent și chiar -6,8% în iulie 2023) și s-au redus importante capacități de producție. Per total, rezultatele din industrie au coborât, în termeni comparabili, sub nivelul din urmă cu 9 (nouă) ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la fabricarea produselor farmaceutice (+23%, cu observația că o creștere lunară mai mică de 10% s-a dus într-o creștere bruscă de circa 21% în coșul de consum pentru populație), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc.(+19%), fabricarea băuturilor (18%), activități de servicii anexe extracției (+14%), repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (+12%) și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+11%).

Sub pragul de 10%, urmează alte activități industriale și tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (ambele cu circa +7%), producția de autovehicule de transport rutier, fabricarea produselor textile și „alte activități extractive” (câte +6%), producția altor mijloace de transport și fabricarea de mobilă (ambele cu +5%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-39%), fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-15%), fabricarea produselor chimice și industria metalurgică (-14%) și fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (-10%).

De reținut, însă, în pofida indicilor care arată o scădere generală a prețurilor industriale, industria prelucrătoare a trecut de la un indice anual de -2,37% în iulie la +0,59% în august.

Obținerea creșterii economice scontate pe anul în curs (+2,8%) se anunță dificilă și va depinde de relansarea productivității muncii, chiar în contextul evoluției favorabile a prețurilor la energie.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 



 

Ultimele Comentarii