ECONOMIE | Institutul National de Statistica

De unde provine deficitul din comerțul exterior al României

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-08-04 13:50

În anul 2022, exporturile României au însumat 91.952,6 milioane euro (+23,1% față de anul anterior) iar importurile s-au ridicat la 126.053,8 milioane euro (+28,1% față de anul anterior), potrivit datelor publicate de INS în buletinul anual dedicat comerțului exterior.

Astfel, deficitul comercial a ajuns la 34.101,2 milioane euro (+44% comparativ cu anul precedent) iar gradul de acoperire FOB/FOB a coborât la doar 76%, sub nivelul consemnat la criza din 2009. 

Cele mai importante șase grupe de produse livrate la extern de România (cu o pondere de cel puțin 5% din total) au cumulat 73% din valoarea exporturilor. Au fost înregistrate creșteri pe toată linia, însă cu diferențe marcate pe grupe. Cele de pe podium (mașini, aparate și echipamente electrice, mijloace de transport și metale comune) au performat sub media generală. Recordul de creștere a fost stabilit, prin efect de bază, de materialele plastice (+163,5% !).

Simetric, cele mai importante șase grupe de produse importate de țara noastră (cu o pondere de cel puțin 5% din total) au cumulat 74,1% din valoarea importurilor. În cazul acestora, însă, se remarcă și un capitol la care s-a înregistrat o creștere semnificativă (+95,8%), pe partea de resurse energetice, ale căror prețuri au crescut în ritm galopant. Acestea au depășit, astfel, grupa la care stăm cel mai slab la balanța sectorială, segmentul produselor chimice.

De reținut, în pofida revenirii robuste a PIB din criza indusă de pandemie, România a pierdut majoritatea „meciurilor” sectoriale, excepția notabilă fiind înregistrată pe grupa de mijloace și materiale de transport (+3.358,2 milioane euro). Plusul de la produse vegetale a fost de doar 2.370,8 milioane euro, mult sub potențialul agricol al țării, în contextul unei producții în scădere semnificativă (-11,6%).

Cinci grupe din nomenclatorul combinat însumează 97% din deficitul comercial al României. Cele mai mari ponderi în acesta le au produsele chimice (31,2%), produsele minerale (25,4%) și segmentul de mașini și aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sunetul și imaginile (19,2%). Pe scurt, avem mari probleme în schimburile externe pentru că au rămas în paragină petrochimia și metalurgia și a fost ratat startul pe partea de produse electrice și electronice cu valoare adăugată mare.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 



 

Ultimele Comentarii