ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Vanzarile cu amanuntul, stabilizate in ultimele trei luni, dar peste potentialul de revenire a PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-09-10 08:30

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Totuși, rezultatul a fost favorizat conjunctural, deoarece pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate s-a consemnat o creștere marginală (+0,1%), care arată o stabilizare la același nivel pe ultimele trei luni (după -0,1% în luna iunie).

De la începutul anului în curs, cifra de afaceri din comerț cumulată a fost mai mare cu 12,5% comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. Ea s-a stabilizat în ultimele patru luni la circa 13%.

Valoarea consemnată în iulie 2021 faţă de aceeași lună din 2020 a fost de 7,6% pe seria brută, respectiv 8,1% pe seria ajustată la sezonalitate și zile lucrătoare.

Plafonarea în termeni ajustați sezonier este consecința ajustării puterii de cumpărare a salariilor (inclusiv pe calea majorării indicelui de inflație de la 2,06% la finele anului trecut, până la 4,95%), la care s-a adăugat decizia de a nu mai indexa pensiile pe parcursul acestui an (deși acestea păstrează un avans de circa 9% ca medie anuală).

În structură, avansul cifrei de afaceri în termeni bruți la produse alimentare, băuturi și tutun față de luna precedentă a fost apropiat de indicele general (+6,8%, comparativ cu +6,1%), în timp ce la produse nealimentare (+2,9%) s-a mai temperat după mijlocul anului avântul față aceeași lună din 2020 (rămas la +9,4%) iar segmentul carburanților auto vine din urmă (+11,6% pe iulie, dar cu +5,3% încă sub indicele general anual).

Dacă facem raportarea între aceeași lună din 2021 și din 2019, vânzările de produse alimentare s-au majorat în iulie 2021 cu 9,7% față de iulie 2019 iar cele de produse nealimentare cu 22,2%. Pe segmentul carburanților revenirea pe plus (+0,5%) a fost relativ modestă. Per total, valoarea de creștere a comerțului (atenție, în prețurile perioadei de bază) a fost de 13%.

Una peste alta, este de salutat revenirea în V a PIB (datele oficiale indică +6,5% în S1 2021 față de S1 2020, după -4,6% în S1 2020 față de S1 2019, adică un avans de +1,5%, conform estimărilor preliminare).

Dar comparația acestui avans de 1,6% al PIB cu cel de +13% din comerț oferă explicația adâncirii îngrijorătoare a deficitului comercial.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaVanzarile cu amanuntul, stabilizate in ultimele trei luni, dar peste potentialul de revenire a PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Totuși, rezultatul a fost favorizat conjunctural, deoarece pe seria detalii

Salariul mediu creste in iunie 2021, dar avansul puterii de cumparare se diminueaza

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2021 a fost de 5.779 lei, cu 109 lei mai mult sau +1,5% față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 49 de lei (+1,4%), până la detalii

Preturile din industrie, majorate cu 11,8%

Indicele prețurilor din industrie (IPPI) s-a majorat în luna iunie cu 11,8% față de aceeași lună a anului anterior. Tendința de creștere s-a accentuat puternic în al doilea trimestru din 2021, după ce la finele lunii ianuarie se consemnase un indice majorat cu doar detalii

Scadere in sectorul constructiilor, in luna mai 2021, prognoza anuala fiind cam optimista

Sectorul construcțiilor a scăzut ca volum de lucrări în mai 2021 față de luna precedentă cu 0,7% pe seria brută și cu 5,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, numai dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna ziua

  Buna ziua pot să fac un credit cu contract din Germania ... detalii

 • Buna ziua

  Buna ziua pot să fac un credit cu contract din Germania ... detalii

 • Intrbare

  Bunaziua,cit este dobinda la cetelem ? La suma de 6500de lei platesc lunar 305 lei de un an si inca ... detalii

 • Intrbare

  Bunaziua,cit este dobinda la cetelem ? La suma de 6500de lei platesc lunar 305 lei de un an si inca ... detalii

 • Datorii

  Va rog sa ma ajutați , am luat un telefon in rate și mai aveam 1300 lei plata dar din anumite ... detalii